Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Chebu ubytovali první uprchlíky z Ukrajiny. Manžel musel do armády a bojovat, řekla žena

Do Chebu dorazila první rodina uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny. Žena se čtyřmi dětmi našla přístřeší v městské ubytovně. Město Cheb chce kromě ubytovny poskytnout pro uprchlíky i volné městské byty. První rodina přijela na pozvání svých příbuzných, kteří žijí ve Františkových Lázních, sdělila novinářům.

Nadiia přijela z Užhorodu na západě Ukrajiny. „U nás je díky bohu ještě klid. Ale přijímáme hodně utečenců z východní části Ukrajiny. Manžel musel na Ukrajině zůstat, protože musel do armády a bojovat. Nikdo neví, kdy se objeví tanky. Proto jsme se rozhodli jít za švagrovou," řekla. Cestu z Ukrajiny až do Chebu absolvovala za volantem auta, cesta trvala skoro dva dny. Na otázku, jestli chce v Česku zůstat nebo bere svůj pobyt jako dočasný, odpověděla, že neví. Zadrhával se jí přitom hlas. S manželem je v kontaktu pouze přes zprávy. Neví, kde zrovna je, brání Ukrajinu.

Podle místostarosty Chebu Jiřího Černého (VPM) je Nadiia s dětmi první rodinou, očekává ale i další. „My jsme oslovili hlavně lidi, kteří tady pobývají už delší dobu nebo tady pracují. Ty jsme oslovili, aby sem dostali rodinu a byli spolu. Nejdřív jsme poskytli takzvaný Modrý věžák, kde je 30 lůžek. Také jsme vyčlenili 30 bytů, které jsou volné. Ale jsou to byty prázdné, takže tam budeme muset řešit nábytek. Také jsme se dohodli na objektu v Dragounské 12, kde jsou také volné kapacity," řekl Černý.

Protože se očekává, že rodiny přijedou hlavně s dětmi, město chce do budoucna, až bude utečenců z Ukrajiny v Chebu víc, najít i nějaké aktivity pro děti a případně pomoci lidem najít brigády nebo práci.

Cheb o víkendu na svém Facebooku avizoval, že je připraveno poskytnout střechu nad hlavou těm, kteří to budou potřebovat. „Bude se jednat o dočasné bydlení, které je nutné poskytnout všem, kteří utíkají před válkou na Ukrajině a nemají kde složit hlavu. Se všemi, kteří o pomoc žádají, jsme v kontaktu. Jakmile budou rodiny v Chebu, budeme řešit jejich situaci,“ komentovalo město. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, boje, uprchlíci, Cheb, uprchlík, rodina, Františkovy Lázně, Jiří Černý, Užhorod, ruská invaze na Ukrajinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu ubytovali první uprchlíky z Ukrajiny. Manžel musel do armády a bojovat, řekla žena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.