Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Medard se má stát novým centrem Karlovarského kraje, navrhuje studie

Urbanistickou studii okolí jezera Medard u Sokolova zpracuje architektonická kancelář A8000. Zvítězila ve výběrovém řízení. Architekti připraví plán budoucí zástavby okolí bývalého dolu Medard, kde mají vzniknout nové obytné čtvrti, rekreační oblasti i technologická zázemí. Z okolí jezera se má stát živé centrum Karlovarského kraje.

Architektonické studio A8000 vychází z výjimečnosti lokality. Podle architekta Martina Krupauera je celý projekt využití jezera mnoholetý, první kroky ale začnou neprodleně. „Řádově rok až dva na dotažení studie, protože to, co jsme dnes prezentovali, je jenom vítězný soutěžní návrh. Ale teprve diskuse s krajem, obcemi a občany začne. Pak územní studie, změna územních plánů, řádově rok až dva. To jsme někde v roce 2025. A myslím, že ty snadnější realizace by mohly začít v letech 2026 nebo 2027 a ty složitější pak kolem roku 2030," řekl Krupauer.

Vítězný návrh staví na šesti pilířích. Prvním je samotná voda - břeh, který by měl podle studie zůstat nezastavitelný kromě východní části, kde se už připravuje výstavba. Dalším pilířem je nové Město Přístav, jak jej autoři nazvali. Město až s 5000 obyvateli, které bude volně navazovat na jezerní hladinu a prorůstat do obytné zástavby ve Svatavě. Další částí projektu je bydlení nad jezerem, lokalita na vytěžených vrstvách, kde by mohl být výjimečný prostor pro rodinné domy. V jihovýchodní části jezera návrh studie počítá se sportovně rekreačním areálem. Na západní straně jezera autoři studie plánují "smart lokalitu", kde by byly například větrné či solární elektrárny. Jakýmsi symbolem nového využití jezera má být stavba Ostrov, moderní konstrukce vyrůstající jakoby z hladiny, nabitá moderními technologiemi, která by sloužila například pro ubytování, hotel, ale i vědecké centrum.

„Musíme do regionu přinést nový druh práce s novými výdělky i nové sousedy a investory. Příprava území v okolí jezera Medard vytvoří základ pro další investice, které přinesou rozvoj lokality i celého regionu a podpoří investiční rozvojové projekty," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. Prvotní náklady na infrastrukturu podle něj budou okolo 600 milionů korun, Sokolovská uhelná nebo sesterská SUAS Group chce využít i dotace z Fondu spravedlivé transformace. Projekt Medard je totiž jedním z prioritních projektů v Karlovarském kraji.

Jezero Medard se nachází v dolovém území bývalého povrchového lomu Medard. Ten byl otevřen v roce 1918 a těžil v prostoru vymezeném v jižní části železniční trati Sokolov - Cheb, v severní části obcemi Kluč a Habartov. Za dobu své existence lom pohltil další tři těžební lokality, tedy lom Libík (Dukla), důl Gustav a malolom Dvory. Samotný lom Medard byl složen ze dvou částí. Medard II., který ukončil ukončil těžbu 9. září 1975, a větší Medard I., kde se uhlí těžilo do 31. března 2000.

Zaplavení dolové jámy trvalo od roku 2008 do roku 2016. Bylo na ni potřeba asi 150 milionů metrů krychlových vody z řeky Ohře. Rozloha dnešního jezera činí 493,44 hektarů. Jeho délka je čtyři kilometry, šířka zhruba 1,5 kilometru a objem činí 120 milionů metrů krychlových vody. Maximální hloubka jezera dosahuje asi 50 metrů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubor Ferenc, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, rekreace, architektura, správa, Sokolov, jezero, Karlovarský kraj, projekt, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medard se má stát novým centrem Karlovarského kraje, navrhuje studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.