Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aš chce nastartovat lokální ekonomiku pomocí strategického projektu

Aš na Chebsku připravuje transformační projekt zaměřený na rozvoj místního podnikání i celého regionu v zaostalé části kraje. Projekt Vlaštovka byl úspěšný mezi strategickými projekty Fondu spravedlivé transformace (FST) určeného na pomoc uhelným regionům po ukončení těžby a má šanci získat finanční prostředky. Náklady se odhadují téměř na 200 milionů korun, řekl novinářům starosta Dalibor Blažek (Místní).

"V lednu jsme podávali žádost do takové technické asistence, kde chceme získat 31 milionů korun na přípravu ostré žádosti. V rámci toho chceme zpracovat studii proveditelnosti a chceme se věnovat designu," uvedl radní města Stanislav Kříž. "Až se dozvíme, že uspějeme, tak uděláme výběrové řízení a necháme si provést renomovanými firmami studii i ten design," dodal. Ostré výzvy operačního projektu by měly být vyhlášené ještě letos.

Cílem klíčového projektu města je znovuoživení ekonomiky v Aši a okolí. Podpořit by měl čtyři oblasti, a to podnikání, zaměstnanost, vzdělávání a cestovní ruch. Radnice chce například přilákat nové podnikatele, protože ve městě chybí základní služby a jejich provozovatelé, a finančně je podpořit a pomoci jim nastartovat podnikání. V rámci projektu se připravuje grantové schéma pro začínající podnikatele. Vedení města chce přilákat také nové zaměstnavatele, kteří by nabídli místním práci s vyšší přidanou hodnotou, která tu podle starosty chybí. S rozvojem turistiky se počítá na vrchu Háj, kde by se měl zmodernizovat volnočasový areál.

Jedinou stavební investiční částí projektu Vlaštovka je úprava prostorů v objektu na Poštovním náměstí. Jde o historickou budovu bývalé hasičské zbrojnice, kde by mělo vzniknout zázemí pro pracovníky podílející se na projektu, poradenské centrum pro začínající podnikatele či sdílené kanceláře. Plánem radnice je tam přestěhovat i infocentrum, vybudovat úschovnu zavazadel či půjčovnu elektrokol. Náklady na přestavbu bývalé hasičské zbrojnice se odhadují na 30 milionů korun.

Kromě ašského projektu se v Karlovarském kraji mezi strategické projekty, které mají největší šanci získat dotace z peněz na transformaci uhelných regionů, dostalo dalších deset. Z toho všech pět projektů Karlovarského kraje, Karlovarské inovační centrum, Kreativní a kulturní kancelář, Transformační agentura, Keramka (dostavba a využití karlovarské střední uměleckoprůmyslové školy) a Centrum lázeňského výzkumu. Mezi projekty jsou i dva projekty Sokolovské uhelné.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Aš

Štítky ČR, hospodářství, správa, , projekt, podnikání, Dalibor Blažek, okres Cheb, Karlovarský kraj, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš chce nastartovat lokální ekonomiku pomocí strategického projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.