Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vary spouští projekt Čtvrti sobě, dají 5,25 milionu na vylepšení městských částí

Karlovy Vary spouští projekt Čtvrti sobě, v rozpočtu vyčlenily peníze na vylepšení veřejných prostranství v 15 městských částech. V anketě chce město získat podněty obyvatel. Vybrané návrhy město uskuteční. Celkem na projekt Čtvrti sobě vyčlenilo 5,25 milionu korun, což představuje 350 tisíc korun na každou městskou část, řekl náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

"Je to jakási obdoba participativního rozpočtu. Chceme získat nápady a podněty lidí, kteří v místě žijí. Mělo by jít hlavně o drobná vylepšení, která nebudou vyžadovat náročnou přípravu, stavební povolení a podobně. Například že by se někam hodila lavička, že by se někde měly posunout kontejnery, opravit dětské hřiště. Jsou věci, kterých si lépe všimnou lidé, kteří v okolí žijí, a které nás nebo úředníky prostě nenapadnou," uvedl Trtek.

Výzvu k podávání podnětů a nápadů na zlepšení veřejných prostranství město zveřejnilo v Radničních městech i na webu města. Návrhy chce shromáždit do 15. února a pak je vyhodnotit a vybrat nejvhodnější. Při rozhodování, co z nápadů uskutečnit, bude brána v potaz proveditelnost, tedy jestli lze nápad uskutečnit během roku, jestli budou náklady v rozumné výši, jakí je prospěšnost a přínos pro okolí. Pokud by mezi nápady byly i ty, které by vyžadovaly vyšší náklady, je podle Trtka možné, že se jimi bude město zabývat a zařadí je například mezi plánované akce města.

Takzvaný participativní rozpočet, kdy město vyčlení peníze na realizaci návrhů obyvatel, mají například v Chebu nebo Mariánských Lázních. O výběru návrhů, které se uskuteční, tam spolurozhodují opět obyvatelé. Participativní rozpočet zvažují nebo připravují i v Sokolově nebo v Aši.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, Karlovy Vary, rozpočet, projekt, městská část, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vary spouští projekt Čtvrti sobě, dají 5,25 milionu na vylepšení městských částí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.