Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

U divočáka dovezeného z Polska se objevil nebezpečný parazit

Po více než dvou letech se v Česku objevil nebezpečný parazit svalovec u prasete divokého. Vyšetření v tomto týdnu potvrdilo larvy u dvou prasat dovezených do zvěřinového závodu v Karlovarském kraji z Polska.

Svalovec je parazit vyvolávající u lidí onemocnění zvané trichinelóza. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Z divokých zvířat jsou to především divoká prasata, drobní hlodavci, lišky, nutrie, tchoři, jezevci, vlci, medvědi, hyeny, lvi a leopardi a mořští savci. V našich podmínkách je nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy lidí maso divočáka. Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě skončit smrtí. K posledním úmrtím na trichinelózu došlo v tehdejším Československu v 50. letech 20. století. U prasat domácích v Česku se parazit dlouhodobě nevyskytuje.

„Právě kvůli uvedeným rizikům jsou v České republice dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně,“ shrnul ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Případů, kdy se podaří odhalit svalovce u divočáků, je v tuzemsku minimum. Takových případů je v Česku ročně v jednotkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Karlovarsko, SVS, veterina, divočák, svalovec, divoké prase, parazitismus, Polsko, Česko, Karlovarský kraj, Státní veterinární správa České republiky, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U divočáka dovezeného z Polska se objevil nebezpečný parazit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.