Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skiareály v Karlovarském kraji kvůli oblevě omezily provoz, některé zavřely

Lyžařské areály v Karlovarském kraji kvůli oblevě a vydatnému dešti v posledních dnech omezují provoz. Jde o nejvýše položený areál v Krušných horách na Klínovci nebo skiareál na Bublavě. Některé areály musely dokonce zcela přerušit provoz, jako například druhé největší zimní středisko na Plešivci nebo areály na Božím Daru. Provozovatelé čekají na ochlazení, které by mělo přijít koncem týdne.

Největší skiareál v regionu, Klínovec, zahájil sezonu koncem listopadu. O vánočních svátcích se již díky vhodným podmínkám lyžovalo téměř na všech sjezdovkách, zájem lyžařů byl značný. Ode dneška jsou tam ale kvůli oblevě v provozu pouze dvě sjezdovky z téměř 30, Dámská a Pařezovka, a dvě přilehlé lanovky.

Od pátku očekávají provozovatelé opětovné zprovoznění většiny areálů, včetně oblíbené lanovky a sjezdovky Jáchymovská. "Od středy očekáváme ochlazení a teploty vhodné pro novou vlnu technického zasněžování. Budeme tedy intenzivně zasněžovat všechny uzavřené sjezdovky. Upozorňujeme, že na těchto tratích se bude i přes den pohybovat technika a rolby, a proto žádáme všechny návštěvníky, aby uzavírku tratí respektovali," uvedli provozovatelé na webu.

Nepříznivá situace je na Plešivci, který je od pondělí uzavřený. Provozovatel areálu Petr Voráček zatím nedokáže odhadnout, kdy by se mohly vleky opět rozjet, ani kdy budou vhodné podmínky k zasněžování. V prosinci se lyžovalo na dvou sjezdovkách, další dvě byly již připravené. "Venku prší a je několik stupňů nad nulou. Potřebujeme k zasněžování několik dní mrazy, až k minus třem stupňům," řekl dnes Voráček. "Musíme nejprve zjistit, kolik sněhu ubylo a kolik toho budeme muset opět zasněžit. Od ledna nám stouply ceny energií, budou to obrovské náklady," doplnil.

Zatímco na Bublavě byl o Vánocích v provozu téměř celý skiareál, nyní se lyžuje omezeně pouze na červené sjezdovce, která je navíc kvůli dešti bez strojové úpravy. Od ledna zahájil zimní sezonu Skiareál Mariánky, kde je stále v provozu lanová dráha, levý lyžařský vlek a dětský park s posuvným kobercem. Dočasně je kvůli nedostatku sněhu uzavřené menší středisko Novako a skiareál Hranice na Božím Daru.

Horské město Boží Dar a okolí je takřka bez sněhu, navíc v posledních dnech vydatně prší. Aktuální teplota je tam pět stupňů nad nulou. Bez sněhu jsou i tratě téměř v celém západním Krušnohoří, navíc jsou kvůli dešti zcela podmáčené, lidé proto nemohou vyrazit na běžky.

Teploty na horách by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly ke konci týdne klesat k minus jednomu stupni, přeháňky by měly být hlavně sněhové. Podmínky pro lyžaře by se tak mohly zlepšit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Karlovarský, Karlovarský kraj, sjezdovka, Boží Dar, Krušné hory, Klínovec, Plešivec (Krkonoše), lanová dráha, Vánoce, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Karlovarském kraji kvůli oblevě omezily provoz, některé zavřely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.