Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cheb otevřel nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi

Město Cheb otevřelo nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi. Má sloužit klientům s mentálním i tělesným postižením a také seniorům, kteří už mají omezenou schopnost se o sebe postarat. Stacionář vznikl přestavbou další části bývalého hotelu Hradní dvůr, který před lety koupilo město a postupně v něm zřizuje sociální služby. Fungovat by měl od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30, ale podle ředitelky Správy zdravotních a sociálních služeb Cheb Petry Tomkové se bude provozní doba upravovat podle potřeb klientů. Řekla to dnes při otevření stacionáře.

Maximální okamžitá kapacita stacionáře je deset lidí. "Samozřejmě, že se předpokládá, že přijede někdo s vozíčkem, ale musí to být klient, který je schopen alespoň chvilkového stání s pomocí kompenzačních pomůcek, které jsou zde k dispozici," uvedla Tomková. Zařízení je určeno pro klienty s příspěvkem na péči, který pobírá ten, kdo se o nesoběstačného člověka stará. "Pokud bude klient u nás, tak službu pokryje právě příspěvek na péči," dodala Tomková. Nový stacionář by měl doplnit služby chebského stacionáře Mája, který se stará o lidi do 26 let. Bude proto pečovat o lidi od 27 let výše.

Služby sociálního zařízení, které má sloužit obyvatelům Chebu a bezprostředního okolí, budou zajišťovat tři pracovnice. K dispozici je zde společná místnost, kde budou klienti trávit čas a jíst, a také odpočinkové pokoje s postelemi. Sociální zázemí s koupelnou a toaletou je vybavené pro potřeby lidí se zdravotním omezením.

Podle starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM) se náklady na zřízení stacionáře vyšplhaly k sedmi až osmi milionům korun. Součástí projektu byly nutné stavební úpravy bývalého hotelu v historickém centru města a napojení na centrální zdroj vytápění. Při stavbě se zároveň vytvořil základ pro další úpravy v prvním patře, kde město plánuje rekonstruovat byty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Cheb

Štítky ČR, správa, sociální, handicapovaní, Cheb

Cheb otevřel nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.