Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Upravené tratě Krušnohorské magistrály táhnou. Vyráží tam desítky běžkařů

Desítky lidí lákají upravené běžecké trasy v západní části Krušných hor. O údržbu Krušnohorské lyžařské magistrály se stará společnost První Krušnohorská, která tam od konce minulého týdne upravila téměř většinu tratí. Příznivci běžeckého lyžování tak mohou vyrazit na cesty kolem Božího Daru, Abertam, Horní Blatné nebo Bublavy. Rolbaři se ale často setkávají s tím, že lidé chůzí i svými auty upravené stopy ničí, řekla manažerka První Krušnohorské Eva Nduwimana.

Rolby poprvé vyjely minulý víkend, od té doby upravily téměř 200 kilometrů krušnohorské magistrály. Většina tratí se upravuje rolbou, některé menší skútrem. Naposledy upravily v noci ze soboty na pátek Bučinskou cestu z Jelení, magistrála mezi Bublavou a Božím Darem tak byla letos v zimě poprvé upravena v celé své délce. Většina lyžařských tras zůstává i po poslední strojové úpravě v dobrém stavu. Neupravená zůstává Janouškova cesta a Šlajsna, kde se zatím pohybuje lesní technika.

Některé stopy už jsou ale poničené od aut či chodců. Konkrétně jde o Myslivny až Bludnou, kde je cesta poničená traktorem, o magistrálu z Rolavy směr Ostružník a část magistrály z Rolavy směr bývalý cínový důl. Na některé trasy provozovatelé pravidelně umisťují cedule s upozorněním.

Bohužel řidičům nahrává skutečnost, že na cestách neleží zatím dostatečně vysoká vrstva sněhu a vjíždějí nejen na trasy vedoucí po silnicích, ale i lesních cestách. Páky na ně zatím nemáme, nicméně věříme, že se během aktuální sezony podaří pro motorová vozidla uzavřít alespoň část magistrály mezi Jelením a Rolavou, kde jsou problémy s vjezdem vozidel do stopy nejčastější,“ řekla Nduwimana.

Údržba Krušnohorské magistrály a přilehlých lyžařských tratí v Karlovarském kraji vyjde ročně na zhruba tři miliony korun. Polovinu nákladů hradí dotace Karlovarského kraje, pravidelně přispívají také krušnohorské obce. Společnost ale čeká v blízké době obnova technického vybavení, což budou investice v řádech několika milionů korun, uvedla manažerka.

Na úpravu stop každoročně přispívají i soukromí dárci, a to desítky tisíc korun. Loni kvůli vládním restrikcím, které neumožnily ve skiareálech spustit téměř celou sezonu lanovky a vleky, lidé vyhledávali hojně právě běžecké tratě. Na jejich údržbu poslali rekordních 300 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.ceskozemepribehu.cz

Štítky Lyžování, Rekreace, Turismus, Covid, Běžky, Krušnohorská lyžařská magistrála, Boží Dar, Bublava, běh na lyžích, Krušné hory, Abertamy, Horní Blatná, Rolava, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Upravené tratě Krušnohorské magistrály táhnou. Vyráží tam desítky běžkařů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.