Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Klínovci začala lyžařská sezona, přijely stovky očkovaných lyžařů

V největším zimním středisku v Krušných horách na Klínovci u Božího Daru dnes začala lyžařská sezona. Na zatím jedinou otevřenou sjezdovku Dámská vyrazily za mrazivého počasí stovky lyžařů. Aktuálně vhodné klimatické podmínky umožňují v areálu zasněžování a přípravu dalších sjezdovek, řekla mluvčí klínoveckého areálu Hana Hoffmannová.

Lyžaři se ke sjezdovce Dámská dostanou nejnovější lanovkou s oranžovou krycí bublinou a vyhřívanými sedadly. Modrá sjezdovka s převýšením 230 metrů měří 1450 metrů. Na svahu leží aktuálně 50 centimetrů přírodního i umělého sněhu. Areál spustil sněžná děla poprvé v polovině minulého týdne.

Pracovníci areálu pracují na zprovoznění dalších sjezdovek. Prioritou jsou svahy na severní straně Klínovce, jako například sjezdovka Přemostěná či Pařezovka. Jejich otevření se podle mluvčí plánuje již na příští víkend.

Při nákupu skipasů online i na místě pracovníci kontrolují potřebný certifikát o očkování či prodělání covidu-19. Provozovatelé upozorňují, že při jejich nákupu na místě se kvůli kontrolám mohou tvořit dlouhé fronty. Doporučují tedy lidem, aby si skipasy zakoupili online. Na Klínovci se zatím lyžuje za snížené ceny. Jeden den pro dospělého stojí 590 korun, jeden den pro dítě 350 korun. Skiareál bude nyní otevřený každý den.

Klínovec láká také na letošní novinku, večerní lyžování na sjezdovce Dámská. „V tuto chvíli se již dokončují práce na jejím osvětlení. Večerní lyžování na Klínovci tak bude opravdu skvělým lyžařským zážitkem a s dosavadním, které bylo na svahu Pod Zámečkem, se nedá vůbec srovnávat," řekla mluvčí. Provoz večerního lyžování chce areál spustit od 25. prosince.

Loni kvůli protikoronavirovým opatřením otevřel skiareál až v polovině prosince, a to pouze na pár dní. Zatímco v běžné sezoně bývá v provozu v průměru 135 dní, loni to bylo jen devět dní. Kvůli nepřízni počasí se lyžovalo jen na třech uměle zasněžených sjezdovkách. Ztráty Klínovce kvůli omezenému provozu minulé sezony činí 200 milionů Kč.

Na Božím Daru dnes zahajuje zimní sezonu také menší rodinný areál Novako. Další lyžařská střediska se na spuštění vleků teprve připravují. Milovníci zimních sportů se mohou vydat v Krušných horách i na běžky. Rolbaři upravili v posledních dnech trasy v areálu Eduard, v okolí Vysoké Pece, na loukách u Rudného nebo u Přebuzi.

Teploty na horách by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly tento týden klesat k minus čtyřem stupňům, přeháňky by měly být zejména sněhové. Meteorologové upozorňují na silnější vítr.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky Klínovec, Lyžování, Covid, Karlovarský, sjezdovka, Krušné hory, Boží Dar, lyžař, svah, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Klínovci začala lyžařská sezona, přijely stovky očkovaných lyžařů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.