Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další kameny zmizelých v Sokolově připomínají oběti holokaustu

Další tři kameny zmizelých připomínají v Sokolově židovské obyvatele města, kteří zahynuli v nacistických vyhlazovacích táborech za druhé světové války. Takzvané Stolpersteiny položilo vedení města při příležitosti výročí Křišťálové noci, kdy v noci z 9. na 10. listopadu 1938 příznivci nacismu zapalovali a ničili stavby spojené s Židy.

První dva kameny uložilo vedení Sokolova na Starém náměstí. Připomínají tehdejší obyvatele Juliuse Herrmanna, deportovaného v roce 1942 do Terezína a poté zavražděného v Osvětimi, a Marii Steinigerovou, deportovanou v roce 1942 do Terezína a zavražděnou v Treblince.

„Rodina Herrmannů byla jedna ze známých sokolovských rodin obchodníka Adolfa Herrmanna, která zde od dob Rakouska-Uherska prodávala textil. A rodina Steinigerových byla ještě známější rodina, velmi rozvětvená, která tady měla na náměstí několik domů a byla to taková městská elita, měli tady sklad piva, restauraci nebo obchod s tabákem,“ uvedl sokolovský historik a gymnaziální pedagog Vladimír Bružeňák.

První kameny jsou ve městě od loňského roku

Třetí kámen, jenž byl položen v ulici U Divadla, je věnován Solomonovi Feuersteinovi, který byl také poslán do Terezína a usmrcen v Treblince. Feuerstein byl poslední sokolovský rabín a před svým útěkem do Prahy bydlel v dnešní ulici U Divadla. Dnešního položení se zúčastnil také rabínův vnuk z Izraele a další příbuzní z USA.

První dva kameny uložilo vedení Sokolova loni v centru města. Nacistická perzekuce krutě postihla více než 150 židovských obyvatel města, kteří se zde narodili, vyrůstali nebo pracovali.

Výročí Křišťálové noci si připomněli také v Chodově či Ostrově. Chodov byl v roce 2015 prvním městem v Karlovarském kraji, kde kameny připomínající za války zavražděné osoby položili. Stolpersteiny už tam připomínají 24 lidí.

Kameny v podobě dlažební kostky o rozměrech deset krát deset centimetrů jsou koncipovány jako vzpomínka na oběti nacismu a kladou se většinou před dům, kde dotyčný člověk žil. S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. Ve více než třech desítkách evropských zemí je jich rozmístěno přes 80 tisíc a nacházejí se i v řadě českých měst.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, historie, holokaust, pietní, Sokolov, Křišťálová noc, koncentrační tábor Terezín, druhá světová válka, rodina, Treblinka, Julius Herrmann, Chodov, Adolf Herrmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další kameny zmizelých v Sokolově připomínají oběti holokaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.