Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město Ostrov chystá první referendum, jde o zvýšení plánované haly v areálu bývalé Škodovky

Obyvatelé Ostrova na Karlovarsku budou v prosinci v místním referendu hlasovat o změně územního plánu, která souvisí s výstavbou v průmyslovém areálu bývalé Škodovky. Změna má umožnit developerské firmě Panattoni zvýšení plánované haly z původních 15 na 22,5 metru. Pro téměř sedmnáctitisícový Ostrov je to první referendum.

„Chceme znát názor veřejnosti, a lépe než přes místní referendum to schopni zjistit nejsme. Otázka, na kterou se v tom referendum ptáme, je, zda se má zastupitelstvo postavit proti změně územního plánu, tedy změně výšky haly," řekl starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

O změnu požádala společnost Panattoni, která na základě platného územního rozhodnutí v brownfieldu na okraji města staví průmyslový park. Hala má stavební povolení na 15 metrů výšky, kvůli zvažované změně technologií ale chce investor zvýšit budovanou halu o sedm a půl metru proti původnímu projektu.

Části obyvatel se zvýšení haly nelíbí, již na červnovém veřejném projednávání vyslovili své námitky. Lidé poukazovali například na možné zvýšení dopravy, na to, že do hal, které Panattoni staví, přijedou pracovat agenturní pracovníci ze zahraničí, kteří pak budou mít vliv na zvýšení kriminality ve městě. Hala by mohla podle některých i překážet nedaleké Rudé věži smrti, což je památka zapsaná na seznamu UNESCO.

Vedení města se změnou výšky haly vesměs souhlasí. "Zvažujeme klady i zápory, a pro nás ta pozitiva převažují. Co se týče mého postoje, tak já bych v tuto chvíli hlasoval pro změnu územního plánu," řekl Bureš.

V Ostrově žije asi 14.000 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent voličů, což je v případě Ostrova přibližně 4800 lidí. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň nejméně 25 procent všech voličů, což je 3300 obyvatel.

Datum konání referenda stanovilo vedení města na 10. prosince od 12:00 do 20:00. Celkové náklady na jeho konání by se měly pohybovat kolem 400 tisíc korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Ostrov

Štítky referendum, stavba haly, průmyslový areál, Panattoni, Ostrov, ŠKODA AUTO a.s., Panattoni Czech Republic Development s.r.o., územní plán, Karlovarský kraj, Jan Bureš, ODS, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Owain Glyndwr

My Češi my jsme zkurvenej národ, celý svět ukazuje co vybudoval a dokázal.... my Češi jen jak nám bylo ubližovano. Zbourat tu věž aby bylo zapomenuto a naředit naší krev jinou národnosti třeba i muslimama.

Pátek, 12. listopadu 2021, 01:07Odpovědět

Město Ostrov chystá první referendum, jde o zvýšení plánované haly v areálu bývalé Škodovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.