Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Profesionální divadlo se v Chebu hraje už 60 let

Před 60 lety, 7. září 1961, odehrál své první představení nově zřízený profesionální soubor Západočeského divadla v Chebu. Premiéru obstaral Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla. Základ souboru tvořila skupina herců ze Západočeského divadla v Klatovech, tehdy ještě pod hlavičkou Krajského oblastního divadla Cheb. Svůj současný název divadlo nese od roku 1965. Členové divadla, mezi něž svého času patřil třeba herec Miroslav Moravec, navázali na ochotnickou tradici, která na Chebsku sahá až do patnáctého století.

Od svého otevření v roce 1874 hostila budova městského divadla v Chebu hlavně představení místních amatérských souborů. Divadlo Pohraniční stráže, jak se scéna po druhé světové válce jmenovala, se však v roce 1961 profesionalizovalo, a pod vedením režiséra a herce Karla Nováka nechalo vyrůst kvalitnímu hereckému souboru.

Své divadelní začátky si tu kromě Miroslava Moravce odbyli například herci Stanislav Tříska či Miroslav Krobot a prošla jím i známá dabérka Valerie Zawadská, hostovali zde i Karel Höger nebo Jiří Adamíra. Slavným okamžikem byl nezapomenutelný výkon Vlasty Chramostové v titulní roli inscenace Brechtovy hry Matka Kuráž a její děti pod vedením režiséra Luboše Pistoria v roce 1973. Inscenace byla záhy zakázána, derniéra se odehrála na zájezdu v Jáchymově.

Západočeské divadlo v Chebu se pravidelně účastní přehlídky regionálních scén České divadlo, na níž získalo několik cen. V roce 2002 byla za titulní roli ve hře Rút oceněna herečka Radmila Urbanová, o rok později si cenu za ženský herecký výkon v inscenaci Agnus Dei odnesl hned trojlístek chebských hereček ve složení Eva Navrátilová, Jarmila Vlčková a Sylvie Krupanská. V roce 2016 získala členka souboru Pavla Janiššová od prezidia Herecké asociace Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby.

Ohodnoť článek

Štítky divadlo, Cheb, výročí, herec, Západočeské divadlo, Miroslav Moravec, Josef Kajetán Tyl, okres Cheb, Klatovy, představení, druhá světová válka, Karel Novák, Stanislav Tříska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální divadlo se v Chebu hraje už 60 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.