Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sokolov se chce odvolat proti výběru projektů spravedlivé transformace

Sokolov se chce odvolat proti výběru strategických projektů v rámci Fondu spravedlivé transformace (FST). Z šesti podaných projektových záměrů města nevybrali hodnotitelé žádný. Karlovarský kraj by měl z dotačního fondu získat 6,3 miliardy korun. Polovina peněz by měla jít na strategické projekty, které schválila Regionální stálá konference (RSK) na základě doporučení posuzovatelů. Ze 46 podaných projektů doporučili hodnotitelé 11.

Město se odvolává se dvěma projekty. Prvním je revitalizace bývalé třídírny dolu Jiří a železničního depa a druhým záchrana hornických tradic, kulturního dědictví a stavební úpravy hornického domu v Sokolově.

„Just transition fund (FST) jsou finanční prostředky, které by měly umožnit přechod a transformaci od uhlí k jiné zaměstnanosti. Uhelný region je Sokolovsko a nám nevyšel ani jeden projekt," uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). „Zvláště projekt bývalé třídírny, kde chceme vystavět mimo jiné i velkou halu a vznikly by tam chráněné dílny. Máme již 60 zaměstnanců a nemáme se kam rozrůstat," dodala starostka, podle které jsou projekty města dobře připravené.

Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková řekla, že Regionální stálá konference vypořádá námitky na svém dalším jednání. „Svým usnesením schválila RSK Karlovarského kraje možnost odvolání se předkladatelů strategických projektů, přičemž v ostatních uhelných krajích tento postup není běžný," uvedla mluvčí.

Hodnotitelé vybrali v rámci FST například všech šest projektů od Karlovarského kraje nebo jeho organizací. Týkají se hlavně rozvoje výzkumu, sanace brownfieldů, podpory lázeňství či kreativních oborů. Uspěly ale i dva projekty Sokolovské uhelné, které se transformace týká nejvíce. Jeden se zaměřuje na regeneraci brownfieldů a jejich přípravu pro další využití, druhý pak rozvojem oblasti kolem jezera Medard na Sokolovsku.

Z fondu se bude poté rozdělovat také druhá polovina z šesti miliard, a to mezi soutěžní projekty a grantová schémata na plošnou podporu vybraných odvětví na území kraje. V případě neúspěchu u odvolání se strategickými projekty se Sokolov bude ucházet i o tyto prostředky, uvedla starostka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sokolov.cz

Štítky ČR, správa, uhlí, hospodářství, Sokolov, Karlovarský kraj, projekt, okres Sokolov, Renata Oulehlová, Jana Pavlíková, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov se chce odvolat proti výběru projektů spravedlivé transformace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.