Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Piráti kritizují záměr města podpořit částí vstupného z Karlovarského kulturního léta vznik jezdecké sochy

Záměr vedení města Karlovy Vary, dát na novou jezdeckou sochu Karla IV. 50 Kč z každé prodané vstupenky na festival Karlovarské kulturní léto, si vysloužil kritiku na jednání zastupitelstva. Podle zastupitelky Barbory Hradečné (Piráti) jde o nepříjemný tlak na návštěvníky festivalu. V důsledku toho totiž vstupné podražilo.

Karlovy Vary nabízejí tradičně netradiční zábavu. Třeba lze vyrazit za kulturou a zároveň postavit sochu! Program Karlovarského kulturní léta, které odstartovalo 25. 6. nabízí široký repertoár vyžití - hudbou počínaje, workshopy a divadlem konče. Ovšem, také skrývá jednu zvláštnost. Každý návštěvník, který si zakoupí vstupenku na karlovarskou kulturu, přispěje, ať už vědomě či nevědomě, 50 Kč na realizaci jezdecké sochy Karla IV. A z tohoto důvodu také letos vstupné podražilo.

Na červnovém jednání zastupitelstva města jsme vedení upozorňovali na fakt, že tímto krokem dostávají každého návštěvníka s platnou vstupenkou pod nepříjemný tlak, kdy prakticky nemá na výběr, zda přispět na sochu chce či nechce. Odpovědí bylo, kdo nechce přispět ať na koncerty nechodí," uvedla zastupitelka Barbora Hradečná.

Předmětem sporu je vítězný návrh soutěže o sochu Karla IV., kterou na začátku roku 2017 uspořádal místní Rotary klub a jehož autorem je akademický sochař Michal Gabriel. Zatím ale ani nebylo vybráno místo, kam by se socha měla umístit.

Původní nápad, dát ji místo květinového data u pošty, padl velmi rychle. Následovaly nápady na dalších pět lokací i poněkud kuriozní nápad, aby socha městem putovala. Nakonec se rozhodlo o jejím umístění na Divadelním náměstí.

„I současné umístění na Divadelním náměstí je tak trochu na sílu a ukazuje špatné nakládání s veřejným prostorem. Měli bychom kultivací dojít k soše, nikoliv sochu prostě někam nacpat," říká zastupitel Jindřich Čermák (Piráti). 

Člověk by snad nic nenamítal proti soše jako takové, pokud se však jedná o iniciativu  soukromého subjektu, kterým Rotary klub bezesporu je, je správnou cestou přispívat z veřejných peněz, nota bene takovým způsobem? Chybí dobrovolnost, opět nulová informovanost a diskuze s občany. Před Thermalem se sice dozvíte, kam můžete přispět, že už jste ale přispěli se tam nedočtete,"  dodává Barbora Hradečná.

"Infocentrum jako hlavní pořadatel léta se prostě rozhodnul, že 450 tisíc korun z výtěžku ze vstupného poputuje na pomník, o kterém jste dost možná ani do této doby neslyšeli, neměli jste možnost se vyjádřit, zda sochu ve městě, kde již máme tři sochy Karla, chcete. Našemu městu chybí připomínky dalších slavných rodáků nebo těch, kteří pomohli s rozvojem lázeňského údolí," konstatoval Čermák. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto jezdeckasocha.cz

Štítky Piráti, jezdecká socha, Karel IV, vstupenka, Karlovarské kulturní léto, socha, léto, Karel IV. Lucemburský, Karlovy Vary, festival, Česká pirátská strana, kultura, Michal Gabriel, Divadelní náměstí, Rotary International

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti kritizují záměr města podpořit částí vstupného z Karlovarského kulturního léta vznik jezdecké sochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.