Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda projedná návrh MF navýšit základní kapitál hotelu Thermal o 300 milionů korun

Základní kapitál karlovarského hotelu Thermal by měl stoupnout o 300 milionů korun na 1,1 miliardy korun. Návrh ministerstva financí v pondělí projedná vláda, vyplývá z informací na vládních internetových stránkách. Důvodem navýšení je podle dřívějšího vyjádření MF propad tržeb kvůli pandemii, růst cen stavebních prací a neočekávané náklady spojené s modernizací hotelu, jako například potřeba likvidace nebezpečných látek či nutnost sanace havarijních kovových konstrukcí. Zvýšení základního kapitálu se uskuteční upsáním nových akcií. Akcionářská práva státu v hotelu vykonává MF.

„Cílem navrhovaného kapitálového posílení Thermal je primárně zajistit, aby společnost mohla realizovat zamýšlené investice a aby zabránila riziku vrácení poskytnutých investičních prostředků (dotace a úvěr od SFŽP), neboť již v polovině roku 2021 dochází k plnému dočerpání prostředků pocházejících ze zatím posledního vkladu do základního kapitálu společnosti," uvádí materiál.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve upozornila, že jen za poslední tři roky vyskočily ceny stavebních prací téměř o třetinu a areál, který je kulturním, kongresovým a lázeňským centrem Karlovarska, proměnila pandemie v dům duchů. „Také faktický stav konstrukcí odhalila modernizace v daleko horším stavu, než se počítalo při posledním navýšení základního kapitálu v roce 2016," uvedla. Podle ní je vzhledem k investičnímu plánu do roku 2025 a s přihlédnutím k riziku krácení dotace na snížení energetické náročnosti budovy zvýšení základního kapitálu jediný možný krok.

Hotel Thermal byl na základě architektonického návrhu Věry a Vladimíra Machoninových postaven ve druhé polovině 70. let pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Rekonstrukce, která začala loni, by měla stát podle původního zadání asi 580 milionů, přičemž 300 milionů na ni dal stát vkladem do základního jmění hotelu. Dalších 148 milionů projekt získal na energetické úspory ze Státního fondu životního prostředí. Zbytek pokryje úvěr. Hotel v pátek 25. června zahájil po rekonstrukci provoz. Modernizace hotelu bude pokračovat i v dalších letech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPA HOTEL THERMAL

Štítky ČR, hotely, stavby, hospodářství, vláda, Karlovy Vary, Thermal - F, OTVÍRÁK, Hotel Thermal, hotel, Ministerstvo financí České republiky, Státní fond životního prostředí, Alena Schillerová, ANO 2011, Vladimír Machonin, Mezinárodní filmový festival Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda projedná návrh MF navýšit základní kapitál hotelu Thermal o 300 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.