Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Projekty přeměny Karlovarského kraje se zaměří na výzkum i brownfieldy

Strategické projekty Fondu spravedlivé transformace (FST) v Karlovarském kraji se týkají rozvoje výzkumu, sanace brownfieldů, podpory lázeňství, kreativních oborů nebo investic v okolí bývalého dolu a nyní jezera Medard. Ze 46 podaných projektů jich hodnotitelé doporučili 11, z toho šest pochází od Karlovarského kraje nebo jeho organizací. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) ale i projekty, které nebyly vybrány mezi strategické, mají velkou šanci na získání podpory v jiné části evropského dotačního programu, jehož cílem je pomoci s přeměnou uhelného regionu po ukončení těžby a zpracování uhlí.

„Neznamená to, že projekty, které nebyly vybrány jako strategické, končí v tomto procesu. Naopak v nich vidíme obrovský potenciál a jsou to projekty, které by se měly zapojit do připravovaných tematických výzev, tedy soutěžních projektů, nebo grantových schémat," uvedl  hejtman Petr Kulhánek. Podporu mohou získat jak projekty, které rozšíří stávající výrobu nebo se týkají i zcela nových oblastí podnikání. Kraj by jim pak prostřednictvím agentur, které založí a které byly vybrány mezi strategické projekty, měl poskytnout pomoc, a to v oblasti administrace, kontaktu s výzkumnými institucemi, poskytnutím prostor v takzvaných inkubátorech a podobně.

Kromě projektů Karlovarského kraje a krajského Institutu lázeňství a balneologie se mezi 11 vybraných strategických projektů dostaly i dva projekty Sokolovské uhelné, které se transformace týká nejvíce. Jeden se zaměřuje na regeneraci brownfieldů a jejich přípravu pro další využití, druhý pak rozvojem oblasti kolem jezera Medard.

Mezi úspěšné patří ale například i město Aš se svým projektem podpory místního podnikání nebo Boží Dar s regenerací vrcholu Klínovce. S využitím krajiny v Karlovarském kraji má pomoci i projekt České zemědělské univerzity v Praze.

Podle náměstka hejtmana Vojtěcha Franty (Piráti) by suma 6,3 miliardy korun, kterou by z FST měl získat Karlovarský kraj, měla být rozdělena zhruba tak, že polovina peněz půjde na strategické projekty. Druhá polovina se pak rozdělí mezi soutěžní projekty a grantová schémata, která jsou určena na plošnou podporu vybraných odvětví na území kraje.

Podrobnosti rozdělení peněz mezi jednotlivé části evropského dotačního programu nyní dopracuje Karlovarský kraj tak, aby po schválení na straně českých ministerstev životního prostředí a místního rozvoje a také Evropskou komisí mohly být první výzvy vyhlášeny v prvním čtvrtletí příštího roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, EU, správa, uhlí, hospodářství, Karlovarský, AUDIO, projekt, Karlovarský kraj, brownfield, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Evropská komise, Vojtěch Franta, Česká pirátská strana, Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekty přeměny Karlovarského kraje se zaměří na výzkum i brownfieldy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.