Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Další sporné výběrové řízení na Karlovarském kraji

Krajské listy jsou informačním měsíčníkem Karlovarského kraje. Doposud byly vydávány v nákladu kolem 130 tisíc výtisků a měly být distribuovány do všech poštovních schránek v kraji. S roznosem novin ale byly dlouhodobě problémy a vedení kraje usoudilo, že by bylo dobré je oživit, dělat je moderně a jinak.

„Chceme změnit vizuální stránku, Obsahově si myslíme, že jsou v pořádku. A další změnou bude počet výtisků a jejich distribuce. S tou byly problémy a počet výtisků snížíme na čtyři tisíce,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Vedení kraje proto vypsalo výběrové řízení na redakční zpracování, tisk a distribuci Krajských listů i s výše zmíněným počtem pouhých čtyř tisíc výtisků. Výběrové řízení proběhlo a má svého vítěze. Kraj ale v současné době teprve oslovuje občany s nabídkou zajištění doručení tištěného výtisku zdarma do schránky. V současné době tak vedení kraje vůbec netuší, zda o tištěnou formu Krajských listů bude mít zájem tisíc, dva nebo třeba dvacet pět tisíc obyvatel kraje. Přesto ale bylo výběrové řízení děláno na konkrétní počet, tedy zmíněné čtyři tisíce kusů.

 Na náš dotaz, co se stane, když bude zájem převyšovat objednaný počet kusů, mluvčí kraje Jana Pavlíková sdělila: „Nepředpokládáme, že by zájem byl vyšší, než jsou stanovené čtyři tisíce výtisků, ale pokud by se tak stalo, v takovém případě lze uzavřít dodatek ke smlouvě.“

Vítěz výběrového řízení vyhrál s cenou 83 tisíc korun měsíčně na dobu pěti let, což je téměř pět milionů korun. Uvedená cena je ale logicky kalkulována na požadované čtyři tisíce výtisků. Za případný dotisk by si kraj musel připlatit. „Je to samozřejmě uděláno špatně. Výběrové řízení mělo být děláno na konečný počet výtisků, tedy až poté, co kraj bude znát konečný počet zájemců o doručení novin do schránek. Tomu měl odpovídat poptávaný počet výtisků a samozřejmě jasná a konečná cena dodavatele a ne obráceně. Tento postup může být jakýmsi bianko šekem pro vítěznou firmu,“ říká jednatel námi oslovené tiskárny, který si nepřál být jmenován. Další provozovatel tiskárny nám sdělil, že výběrové řízení je problematické i z důvodu technologie tisku. „Každý počet výtisků se tiskne jinou technologií a je velký rozdíl jestli se tisknou čtyři tisíce kusů nebo třeba padesát tisíc kusů. To je technologicky naprosto rozdílné a rozdílné je to samozřejmě i cenově. A je známá věc, že v případě dotisků se dají s cenou dělat kouzla a čáry,“ dodal oslovený provozovatel tiskárny.

Konečný počet zájemců o doručení tištěné verze Krajských listů bude znát vedení kraje až na konci měsíce června. To je lhůta, do kdy se mohou zájemci krajskému úřadu hlásit a uvádět svoji adresu, kam mají být listy doručeny. Kraj chce distribuci svého zpravodaje nabízet nejen v tištěné podobě, ale také v elektronické verzi, která bude zasílána na přihlášené mailové adresy. Tištěné noviny budou také distribuovány prostřednictvím obecních a městských úřadů v celém kraji.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/manfredrichter

Štítky výběrové řízení, krajské listy, distribuce, Karlovarský kraj, tisk, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další sporné výběrové řízení na Karlovarském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.