Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po dlouhé přestávce se návštěvníkům otevírá hornické muzeum i sokolovský zámek

Pozdě, ale přece. Muzeum Sokolov a některé jeho pobočky s dvouměsíčním skluzem opět přivítají své fanoušky. Kvůli protiepidemickým opatřením se zatím lidé nedočkají prohlídek v dole Jeroným nebo Štole č.1 v Jáchymově. Naopak otevřené je oblíbené Hornické muzeum Krásno a zámek v Sokolově. Ačkoli sezona začíná později, očekává vedení muzea přes léto vysokou návštěvnost, podobně jako tomu bylo loni.

„Otevřeli jsme muzeum v Sokolově s tím, že máme otevřenou stálou expozici a k nahlédnutí je také výstava “Druhá světová“, která je navíc je doplněna o trojrozměrné předměty. Dále máme k dispozici v bývalé čítárně panely „Zmizelí sousedé ze Sokolova“, což vytvořili sokolovští gymnazisté. Lidé se dozvědí více o židovských obyvatelích a bohužel ve velké většině také o jejich tragických osudech,“ říká úvodem ředitel muzea Michael Rund.

Tuto výstavu mohou lidé spatřit skrze sklo na nádvoří zámku. Bohužel slavný sokolovský zlatý poklad zatím obdivovat nemohou, neboť se jedná o skupinové prohlídky s průvodcem, které zatím nesplňují podmínky dané ministerstvem.  

„Je ale možné se podívat do části sklepení zámku, kde je expozice mineralogie a archeologie. Zde chodí lidé sami, bez průvodce,“ vysvětluje Rund.

Přípravy na zahájení sezony v Hornickém muzeu Krásno trvaly pár dní. Jednalo se hlavně o úklid a údržbu. Nástup turistů bude podle ředitele pozvolný, s více návštěvníky počítá až o víkendu. „Už nyní ale volají lidé a ptají se, jestli máme otevřeno, počítáme tedy, že zájem bude velký zejména o prázdninách," uvedl Rund.

Zároveň dodal, že je otevřený celý areál, tedy hlavní budova s parním strojem a dalšími zajímavostmi. Přístupný je také celý horní areál s těžní věží, model středověkého dolu, trafostanice a venkovní exponáty. V provozu zatím není důlní vláček.

„Bohužel zatím nemůžeme otevřít důl Jeroným a Štolu č.1 v Jáchymově. Ty jsou ještě uzavřené, protože opět není možné provádět ve skupinách,“ konstatoval Rund.

I když byla loni sezona kratší, na výstavu hornictví v Krásně přišel rekordní počet návštěvníků. Jen pro srovnání, v roce 2019 jich bylo téměř pět tisíc, loni jich však přišlo o čtyři tisíce více.  Podobně to bylo i na dalších pobočkách.

„Měli jsme štěstí i smůlu. Štěstí jsme měli v tom, že se sezónními pobočkami – doly, se nám podařilo se strefit do rozvolnění opatření a měli jsme zde rekordní návštěvnost. Celoročně otevřená pobočka na zámku v Sokolově samozřejmě trpěla. Když se všechno sečetlo dohromady, tak jsme měli jen o dva tisíce méně návštěvníků než v předchozích letech,“ sečetl ředitel muzea.

Zatímco muzeum "spalo", věnovali se zejména komunikaci přes sociální sítě, kde pořádali soutěže nebo vysílali online přednášky.

Kromě Muzea Sokolov jsou otevřené další instituce Karlovarského kraje jako je Galerie umění Karlovy Vary s výstavou Ludmily Padrtové – Krajinou k abstrakci, Interaktivní galerie Becherova vila připravila Ohlédnutí II. Tomáše Bíma a Galerie výtvarného umění v Chebu představí soubor děl Jaroslavy Pešicová – Kočky, psi a Robert Rauschenberg. Pozadu nezůstává ani chebské Retromuseum s výstavou „Roky ve výloze. Sonda do aranžování výkladních skříni v Československu 1955 – 1989“ a navštívit bude možné také Galerii 4 a výstavu „Jan Šibík – 30 let“.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Sokolov/Michael Rund

Štítky Sokolov, Krásno, hornické muzeum, Karlovarský kraj, památky, výstava, zámek, muzeum, Hornické muzeum Krásno, Muzeum Sokolov, Jáchymov, Robert Rauschenberg, Jaroslava Pešicová, Jan Šibík, Ludmila Padrtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhé přestávce se návštěvníkům otevírá hornické muzeum i sokolovský zámek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.