Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vedení města dokázalo, že o symfonický orchestr stojí a garantovalo peníze na mzdy hráčů

Zastupitelé Karlových Varů včera diskutovali o způsobu odvolání ředitelů dvou příspěvkových organizací města a to konkrétně Karlovarského symfonického orchestru a Kanceláře architektury města. A zatímco opozice a část veřejnosti tento krok dlouhodobě kritizuje, vedení města si za svým rozhodnutím stojí a čeká, kolik zájemců se přihlásí do vypsaného výběrového řízení.

„Absolutně nepopíráme odbornost obou ředitelů, ale to podle našeho názoru nestačí. My očekáváme, že ředitel bude i dobrým manažerem a bude dobře komunikovat a minimálně komunikace mezi městem a odvolanými řediteli byla dosti problematická,“ uvedla Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka Karlových Varů.

Rada města oba ředitele odvolala v polovině února a odmítla veřejnosti sdělit důvody svého rozhodnutí. A to se stalo předmětem obrovské kritiky opozice a veřejnosti, která právě sdělení důvodů odvolání požadovala. A nedočkala se jich ani včera. „Nepovažujeme za vhodné tyto věci sdělovat veřejnosti. Navíc vše, co se nyní kolem obou příspěvkových organizací děje jim neprospívá a škodí to i městu. My jsme prostě vyhodnocovali mnoho kritérií a ředitele jsme odvolali. Máme na to právo a uvidíme, co nám přinesou vypsaná výběrová řízení,“ řekl Tomáš Trtek (ANO), náměstek primátorky.

S tím se ale opozice nechtěla spokojit a například Jindřich Čermák (Piráti) uvedl: „Nevěřím vám, že se chcete podílet na rozvoji města. Pozbyly jsme u mě poslední zbytek důvěry.“

Podobná prohlášení zazněla i od několika dalších zastupitelů. O slovo se přihlásili i obyvatelé města a nakonec vystoupil i odvolaný ředitel Karlovarského symfonického orchestru Petr Polívka. „Naše odvolání bylo skandální a poškodili jste jím nejen nás oba odvolané ředitele, ale i obě organizace. Vím, že vaši vládu orchestr přežije, ale je otázkou jak moc ho vaše rozhodnutí poškodí,“ sdělil zastupitelům Petr Polívka.

To podstatné se ale odehrávalo až poté. Zastupitelé se dohodli, že požádají vedení Karlovarského kraje o větší finanční podporu. Tu jim přislíbil Petr Kulhánek (KOA), který je jak městský zastupitel, tak i hejtman Karlovarského kraje. „Vnímám této požadavek jako naprosto legitimní a myslím si, že si orchestr větší krajskou podporu zaslouží. Budeme o ni jednat a budu ji prosazovat,“ uvedl Petr Kulhánek.

Zastupitelé se na závěr usnesli, že v rozpočtu města budou garantovány peníze na mzdy všech současných členů orchestru, což vychází z platného organizačního řádu společnosti, což dává jak zaměstnancům orchestru, tak i opozici jistotu, že vedení města nemá v úmyslu snižovat počty hráčů nebo jinak zeštíhlovat toto umělecké těleso.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KSO

Štítky KSO, KAM, odvolání, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, zastupitelstvo, orchestr, radnice, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová, Petr Kulhánek, Karlovarský kraj, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města dokázalo, že o symfonický orchestr stojí a garantovalo peníze na mzdy hráčů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.