Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o Senior Pas stále roste, kraj dá na jeho podporu milion korun, opozice tvrdí, že je to málo

Senior Pas představuje projekt zaměřený na podporu obyvatel Karlovarského kraje od 55 let. Jeho podstatou je vytvoření sítě partnerských míst, kde jsou poskytovány slevy držitelům karty Senior Pas. A právě podporu projektu ve výši jednoho milionu korun z krajského rozpočtu odsouhlasila Rada Karlovarského kraje na svém zasedání. Opozice ale poukazuje na skutečnost, že je to o více než milion méně, než bylo do projektu investováno vloni.

„Zájem o vystavení Senior Pasu stále roste. Jen za minulý rok si o něj zažádalo 1 325 lidí. V současné době evidujeme 18 389 registrovaných držitelů Senior Pasu. S tím ale souvisí také snaha kraje zapojit do spolupráce co nejvíce partnerů. V loňském roce se podařilo získat 59 nových poskytovatelů služeb, kteří rozšíří již tak pestrou nabídku slev,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár (STAN).

Podporu ve výši jednoho milionu korun ale kritizuje opozice a uvádí, že na aktivity pro seniory půjde v letošním roce o více jak milion korun méně, než v předešlém roce.

„Jsem velmi ráda, že nové vedení kraje pokračuje v některých našich projektech. Jedním ze zásadních projektů, které jsme v roce 2017 v Karlovarském kraji odstartovali, je právě Senior Pas, o který je stále větší zájem. Mrzí mě však, že vedení kraje snížilo v letošním roce dotaci na aktivity seniorů a to velmi podstatně. Jedná se totiž pouze skoro o polovinu částky, kterou jsme na tyto aktivity vydávali my,“ říká bývalá hejtmanka a nyní poslankyně a zastupitelka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).            

Senior Pas nabízí možnost uplatnění slev v oblasti volnočasových a sportovních aktivit, zdraví, lázeňství a wellness, stravování, ubytování a cestování. Držitelé Senior Pasu mohou využít také zvýhodněného vstupného do muzeí a galerie, nebo uplatnit slevu na nákupy spotřebního zboží bez ohledu na odvětví.               

„Peníze z rozpočtu Karlovarského kraje by měly pokrýt aktivity a organizační zajištění projektu tak, aby mohl pokračovat i nadále. Mimo jiné budou využity například na pořádání vzdělávacích a společenských akcí pro seniory, na provoz kontaktní linky, zpracování a vydání Katalogu slev, dále na provoz a aktualizace webových stránek projektu, mobilní aplikaci Senior Pas a další,“ doplnila Jitka Čmoková, mluvčí krajského úřadu.

Opoziční zastupitelé ale poukazují na skutečnost, že senioři patří k neohroženější skupině obyvatel a právě v této nelehké době by se jim mělo pomáhat a udržet je v dobré kondici a aktivitě. 

„Vedení kraje by nemělo škrtat peníze na tyto projekty, jako je Senior expres a podpora jejich aktivit a naopak by mělo hledat další cesty, jak seniorské organizace podpořit a rozvíjet. Škrty v těchto kapitolách jsou smutným faktem nového vedení kraje,“ dodala opoziční zastupitelka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky senior pas, slevy, akce, Karlovarský kraj, dotace, projekt, Starostové a nezávislí, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o Senior Pas stále roste, kraj dá na jeho podporu milion korun, opozice tvrdí, že je to málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.