Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nominace Františka Štěpánka na státní vyznamenání vzbudila u koalice rozpaky

Návrh na ocenění bývalého majitele Sokolovské uhelné přednesla zastupitelům Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Návrhem ale v míčové hale KV Arény, kde včera zasedalo krajské zastupitelstvo, vyvolala mnoho emocí.

„Návrh na vyznamenání jsem předložila zastupitelům společně se starostkou Sokolova Renatou Oulehlovou (ANO), neboť jsme tím chtěli připomenout rok od jeho úmrtí. František Štěpánek náhle zemřel vloni 12. března a myslíme si, že byl významnou osobností našeho regionu, který takových osobností nemá nebo neměl příliš mnoho,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová.

Ta údajně o nominaci Františka Štěpánka mluvila s jeho dcerou, kterou návrh velmi potěšil. Předkladatelka je nejen krajskou zastupitelkou, ale poslankyní a proto hodlá svůj návrh přednést i v Poslanecké sněmovně.

Krajské zastupitelstvo ale nakonec návrh neschválilo a odložilo ho k projednání na své dubnové zasedání. Důvodem neúspěchu návrhu bylo podle koalice hlavně jeho předložení, které nebylo provedeno s předstihem, a zastupitelé se s ním nemohli dostatečně seznámit.

Někteří zastupitelé, jako například senátor Miroslav Plevný (STAN), navíc poukazovali na to, že o Františku Štěpánkovi a jeho přínosu pro region nic neví. „Možná byl osobností na Sokolovsku, ale u nás na Chebsku nijak známý nebyl,“ uvedl senátor, který ale připustil, že si informace o životě a zásluhách Františka Štěpánka pro region prostuduje. A podobně reagovali i někteří další koaliční zastupitelé. Opozice naopak namítala, že podporu společnosti, kterou Štěpánek spoluvlastnil, čerpali například i sportovci z Chebska.

František Štěpánek se narodil v roce 1953 v Sokolově. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, od roku 1979 postupně procházel jednotlivými provozy Sokolovské uhelné. Po revoluci se v rámci privatizace stal jedním ze spolumajitelů této společnosti, kde vykonával také funkci předsedy dozorčí rady. Byl považován za velkého regionálního patriota, který žil pro Karlovarský kraj kde podporoval mnoho aktivit a to jak v oblasti sociální, sportovní nebo kulturní. Inicioval také řadu investičních a revitalizačních projektů, které přispěly k rozvoji Sokolovska i celého Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky zastupitelstvo, Karlovarský kraj, František Štěpánek, vyznamenání, nominace, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, KV Arena, Renata Oulehlová, Sokolov, Poslanecká sněmovna ČR, Miroslav Plevný, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nominace Františka Štěpánka na státní vyznamenání vzbudila u koalice rozpaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.