Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Encefalitidou se do září nakazilo o pětinu lidí víc než loni

Do konce září se v Česku nakazilo klíšťovou encefalitidou asi o pětinu lidí víc než loni, onemocnělo 665 lidí. Zhruba stejně jako loni bylo případů lymské boreliózy (2832). Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Za září přibylo 77 nových případů, uvedl Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. Nejvíc případů bylo v Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

„Doba, kdy klíšťata nejsou aktivní, je jen několik měsíců. Případy nemoci se běžně objevují od dubna do prosince, záleží na meteorologických podmínkách," uvedla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Klíšťata se přestávají v přírodě vyskytovat až v době, kdy teploty klesnou pod pět stupňů Celsia. Loni tak téměř polovina lidí onemocněla až v podzimních měsících. Podle Rastislava Maďara z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity dochází k nákaze virem encefalitidy už po dvou hodinách od přisátí klíštěte, u boreliózy po 24 hodinách.

Borelióza způsobená bakteriemi se léčí antibiotiky, u virové encefalitidy je možné jen mírnit příznaky. V první fázi připomínají chřipku, objeví se bolest svalů, slabost a zvýšená teplota. Po několika dnech zlepšení se pak může projevit silná bolest hlavy, světloplachost a zvracení. Komplikací choroby může být postižení nervů, obrna horních končetin nebo poruchy sluchu.

Také u boreliózy se nejčastěji objeví nejdříve únava, bolest hlavy a teplota. Typickou červenou skvrnu s vybledlým středem kolem místa přisátí klíštěte má asi jen polovina pacientů. V druhé fázi nemoci mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Zatímco na vakcíně proti borelióze odborníci včetně českých teprve pracují, proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat. „V roce 2019 byla v ČR proočkovanost alespoň jednou dávkou vakcíny 29 procent," uvedl Jan Kynčl. Vakcínu je třeba opakovat třikrát, chrání už po druhé dávce za 14 dní. Cena jedné dávky 940 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až 1500 korun ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky encefalitida, klíště, borelioza, lymská borelióza, Státní zdravotní ústav, Jan Kynčl, Česko, nemoc, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Hana Roháčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Encefalitidou se do září nakazilo o pětinu lidí víc než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.