Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jezdecká socha Karla IV. se začne vyrábět ještě před dokončením sbírky

Zástupci karlovarského Rotary klubu projektu věří, proto podepsali smlouvu o dílo a chtějí zahájit výrobu. Na kontě veřejné sbírky je už přes milion korun. Celkem je ale potřeba sehnat milionů osm.

„Chceme se posunout a chceme začít sochu vyrábět. Připravujeme ale řadu akcí, na kterých proběhnou různé aukce a bude samozřejmě prezentován celý projekt i veřejná sbírka. Celkem potřebujeme sehnat osm milionů korun. Představitelé karlovarského Rotary klubu by si sochu rádi nadělili ke svým třicátým narozeninám, které oslaví 23. května roku 2022,“ vysvětluje PR manažerka projektu Jezdecké sochy Karla IV. Dominika Bártová.

Aby se ale mohlo s výrobou jezdecké sochy začít, musela být s autorem Michalem Gabrielem a výrobní společností uzavřena smlouva o dílo.

„Ta byla podepsána ve středu odpoledne v karlovarském Grandhotelu Pupp a jsme moc rádi, že vedle zástupců Rotary klubu i autora díla se podpisu zúčastnila i primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová a hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis,“ pokračuje dále PR manažerka projektu.

Jezdecká socha zakladatele Karlových Varů má být necelých pět metrů vysoká a její návrh vzešel z architektonické soutěže, kterou vyhrál akademický sochař Michal Gabriel. Váha sochy je odhadována na 24 tun.

„Co se týká umístění sochy v Karlových Varech tak se nejpravděpodobnějším místem stále jeví Sady Karla IV. naproti Císařským lázním. Není to ale ještě konečný verdikt, stále se vedou odborné i laické diskuze,“ doplňuje další detaily PR manažerka.

Nejvíce peněz si iniciátoři a podporovatelé celého projektu slibují od plesu - Vary Karlovi, kde proběhne několik aukcí obrazů a uměleckých děl, která jim věnovali samotní karlovarští umělci. Ten by se měl konat v únoru příštího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Wendler

Štítky Karel IV., socha, Michal Gabriel, veřejná sbírka, Karlovy Vary, Karel IV. Lucemburský, projekt, Rotary International, Grandhotel Pupp, Andrea Pfeffer Ferklová, Petr Kubis, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezdecká socha Karla IV. se začne vyrábět ještě před dokončením sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.