Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Burčáková sezona je v plném proudu. Víte, jak poznat kvalitní nápoj?

Zhruba od konce srpna do konce října, v závislosti na sezoně, si každý rok můžeme dopřát burčák. Jeho milovníci tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Často se ale stává, že si někde u silnice zakoupíme pouhou přeslazenou a předraženou šťávu, která s burčákem nemá nic společného. Jak tedy rozpoznat opravdu kvalitní burčák?

Nejdůležitější je barva burčáku. Ta by měla být okrová s lehce nahnědlým odstínem. Máte-li rádi sladší verzi, nekupujte zakalené láhve, protože to už je fáze, kdy cukr ustupuje a vzhůru se dostávají kyseliny. A co by nás nemělo zaskočit? Někdy může burčák chutnat po droždí, kterou způsobují kvasinky a drobné usazeniny na dně či stěnách láhve. Ani v jednom případě nejde o vadu.

Co je vlastně burčák?

Řada lidí si myslí, že burčák druh vína, což ale není pravda. Jde pouze o zkvašenou šťávu z hroznů, která se prodává zhruba od konce srpna do konce října. Znalci tvrdí, že  tento nápoj je v nejlepší kondici pouhé tři dny. Kvalitní burčák se vyrábí z odkaleného moštu, který neobsahuje žádné pesticidy a jiné chemikálie z postřiků.

Podle odborníků se osvěžující nápoj může pít v několika stádiích:

- Sladký: Chuť spíše připomíná mošt, protože ve víně převažuje přírodní cukr nad alkoholem. S oblibou si jej dopřávají milovníci sladších šťáv.

- Ve varu: Moment, kdy jsou kvasinky v maximálně možné činnosti. Množství alkoholu a cukru je na stejné úrovni.

- Po zlomení: Začíná převažovat alkoholická chuť a vystupují kyseliny.

- Mydliňák: Cukr pomalu zaniká a kyseliny jsou ostřejší. Obsahuje kvasné látky.

- Mladé víno: Více rozpoznáte vůni odrůdy a sedimentují se kvasné kaly. Chutí opravdu připomíná téměř čisté víno.

Milovníci burčáku tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Část pravdy na tom skutečně je. Hlavním přínosem burčáku je to, že obsahuje velké množství vitaminů. Mezi nejpřínosnější lze zařadit vitaminy skupiny B, které pomáhají zlepšovat kvalitu pokožky, trávení a zbaví vás únavy. Mezi nejprospěšnější vitamin B patří tiamin, ten posiluje srdce a zlepšuje jeho činnost. Vitamin B5 neboli kyselina pantotenová ochraňuje zažívací trakt a prokrvuje sliznice. Kvalitní burčák je sladký díky přirozeným cukrům, které patří mezi rychle vstřebatelnou energii.

Dalším přítelem organismu jsou přirozené kvasinky a bakterie. Podle odborníků je pro muže doporučená denní dávka maximálně kolem půllitru burčáku. Kvůli kvasinkám se v něm nachází i bílkoviny, čímž se pro nás nápoj stává velmi výživným.

S množstvím to určitě nepřehánějte 

Pokud na něj nejste zvyklí, začněte s malým množstvím, jinak nestihnete doběhnout na toaletu. Tělo si na kvašený nápoj musí nejprve zvyknout. Určitě tedy ale není úplně nejlepší pouštět se do toho, co radí vinaři. Tedy, že člověk má vypít za sezonu burčáku tolik, kolik nám v žilách koluje krve (průměrně 5 litrů). Lékaři proti jeho konzumaci nic nemají, jen doporučují malé dávky, a hlavně kupovat kvalitní výrobek.

Ať už si koupíte sladší nebo dáte přednost většímu množství kyselin, nezapomínejte, že burčák neustále pracuje a kvasí. Když si ho povezete domů, pravidelně povolujte víčko, aby mohly bublinky (oxid uhličitý) unikat, jinak hrozí výbuch, což bylo názorně vidět ve filmu Bobule.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna.cz | Zdroj zena-in.cz

Štítky burčák, sezona, víno, zdraví, nápoj, organismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Burčáková sezona je v plném proudu. Víte, jak poznat kvalitní nápoj?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.