Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novou městskou knihovnu dnes v Sokolově otvíral i youtuber Tary

Dnes dopoledne byla v Sokolově slavnostně otevřena nová městská knihovna. Sídlí přímo v centru města na Starém náměstí a je opravdu moderní. Nově zrekonstruované budovy poskytují dostatek pohodlí jak zaměstnancům, tak i čtenářům a návštěvníkům.

„Sokolov i jeho obyvatelé si novou knihovnu už zasloužili. Jsem moc ráda, že se projekt podařilo od původního záměru dotáhnout až do úspěšného konce. Od umístění knihovny na Starém náměstí si slibujeme kromě jiného i oživení této části města,“ uvedla starostka Renata Oulehlová (ANO).

Od zahájení prací na celkové rekonstrukci a přestavbě dvou starých budov k dnešnímu dni uběhlo 18 měsíců. Celkové náklady na vybudování knihovny včetně pořízení vybavení vyšly město, jež akci financovalo ze svého rozpočtu, přibližně na 46 milionů korun.

V prvním patře nové knihovny je oddělení pro dospělé čtenáře. Ve druhém patře vzniklo oddělení pro děti. V přízemí najdou návštěvníci čítárnu a přednáškové sály na pořádání akcí pro veřejnost.

„Polepšíme si všichni, knihovníci i čtenáři. Bývalá knihovna v zámku neměla bezbariérový přístup a do oddělení pro dospělé čtenáře se muselo šplhat po strmém schodišti. Nedostatečné byly také skladovací prostory. Například u knížek pro dospělé se dostala do volného výběru sotva polovina z fondu. To vše se zlepší,“ uvedla ředitelka knihovny Daniela Drobečková.

Do zámku se za půjčováním knížek chodilo v Sokolově dlouhých šedesát let. Do zámeckých prostor sice knihovna takříkajíc pasovala, ale podmínky pro její další rozvoj už dávno přestaly vyhovovat, o zázemí pro personál ani nemluvě. „V nové knihovně bude k dispozici kolem 1500 metrů čtverečních plochy. To je o třetinu více, než měla knihovna k dispozici v zámku. Ten je majetkem kraje a knihovna tady byla v nájmu. Z bývalé knihovny se na Staré náměstí přestěhovalo kolem 100 000 svazků,“ doplnila ředitelka.

V nové budově sokolovské městské knihovny budou kromě jiného k dispozici hned tři přednáškové sály, jeden velký a dva menší. Takže lze nyní souběžně připravovat více akcí. Oddělení pro děti bude rozděleno na sekci pro menší a větší čtenáře, chybět samozřejmě nebude čítárna umístěná v prosklené terase, k dispozici bude více počítačů. „Mnohem více knih bude ve volném výběru. Přestěhování knihovny nebude mít vliv na registrační poplatek, ten zůstane stejný,“ dodala Daniela Drobečková, která společně se svým týmem připravila na otvírací den bohatý program.

Jeho vrcholem bylo vystoupení youtubera Taryho, který přilákal opravdu hodně fanoušků a na podiu podepsal Daniele Drobečkové knihu Tary - příběh parkouristy, kterou má samozřejmě knihovna ve svém majetku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky městská knihovna Sokolov, nová budova, youtuber Tary, knihovna, Sokolov, městská knihovna, kniha, youtuber, zámek, Renata Oulehlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou městskou knihovnu dnes v Sokolově otvíral i youtuber Tary  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.