Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Vřesové a Rovné, kde se k volbám chodí málo, se bude volit Babiš

Nízká volební účast a vyšší podpora poslance a předsedy ANO Andreje Babiše spojuje dvě obce na Sokolovsku, Vřesovou a Rovnou. Volební komise ale předpokládají, že ve druhém kole prezidentské volby by mohlo přijít volit přeci jen o trochu více lidí. Podle voličů zde zřejmě i ve druhém kole porazí Babiš svého protikandidáta, armádního generála ve výslužbě Petra Pavla.

„Nejdřív půjdu do obchodu a pak jdu volit. Volit budu Babiše. Toho známe, bylo za něj líp. Toho druhého (Petra Pavla) neznáme, nic o něm nevíme," svěřila se starší žena ve Vřesové. Jasno, koho volit, má prý celá její rodina. Mladý muž, který procházel jedinou ulicí obce, je naopak reprezentantem té části obyvatel Vřesové, která volby ignoruje. „Nepůjdu, stejně si tam nakonec udělají, co chtějí," odvětil na dotaz, jestli půjde volit.

Vřesová je malá obec na Sokolovsku se zhruba 400 obyvatel. Žijí v panelových domech přímo naproti největší továrně v regionu, Sokolovské uhelné. Za paneláky je nové sportovní hřiště a park, opravený do moderního vzhledu je i interiér radnice. Na volební plentě se kromě znaku České republiky vyjímá i znak obce. Před 14:00 se před volební místností sešla skupina devíti lidí. Šli rovnou z práce a v pracovním oděvu také odvolili. Během prvních minut přišlo vhodit svůj hlas 11 lidí. To je zhruba desetina toho, kolik jich přišlo v prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny.

„Tolik lidí pohromadě jsme tady snad ještě neměli," řekla se zapisovatelka volební komise Jana Šofrová. Možná tak tentokrát účast povyskočí. Na dotaz, proč chodí ve Vřesové volit málo lidí, řekla jedna z voliček před volební místností na adresu nevoličů: „Jsou to kreténi! A pak si stěžují!"

O Vřesové se objevují zmínky už z 15. století, na konci 50. let minulého století zcela zanikla na úkor výstavby palivového kombinátu. Dnešní Vřesová pak vznikla z domů, které sloužily hlavně pro ubytování zaměstnanců místního kombinátu.

V Rovné přišlo volit pár minut od otevření volební místnosti zhruba deset voličů. Mezi hlasujícími byli většinou senioři. Přišli volit, protože je to podle nich občanská povinnost. Dva oslovení senioři hodili lístek Babišovi, důvod ale uvést nechtěli. Další ze seniorů hlasoval také pro Babiše, volit chodí pravidelně. "Mám k tomu osobní důvody, Babiš je lepší kandidát než ten druhý. Přidal nám na důchodech, mám se za něj líp," řekl jeden z oslovených seniorů, který žije v Rovné už léta.

Současná podoba obce Rovná vznikla v šedesátých letech, kdy ji komunisté vybudovali jako socialistickou vesnici po vzoru tehdejšího Sovětského svazu. Uprostřed lesa vzniklo panelové sídliště pro několik stovek lidí. Do obce, která je asi 15 kilometrů od Sokolova, se ale lidé nehrnuli. Aktuálně má kolem 300 obyvatel.

Obě obce se pohybují na předních místech v počtu exekucí a osobních bankrotů. Zatímco na Sokolovsku byl podle údajů z roku 2021 podíl obyvatel v bankrotu 2,03 procenta, ve Vřesové to bylo více než třikrát tolik, 6,77 procenta. Rovná má v bankrotu 3,11 procenta lidí.

Místní lidé moc k volbám nechodí, Vřesová se pravidelně objevuje mezi obcemi s nejnižší volební účastí, například při posledních sněmovních volbách přišlo volit jen 27,16 procenta voličů. Vyhrálo zde ANO před SPD. V prvním kole současných prezidentských voleb přišlo ve Vřesové lidé víc, 32,06 procenta. Babišovi dalo svůj hlas 74,74 procenta voličů. Pavel zde dostal 6,06 procenta hlasů. Hlas mu dalo jen šest lidí. V Rovné byla účast v prvním kole o něco vyšší, 46,46 procenta, volilo tam tedy 118 lidí. Výraznou většinu tam dostal také Babiš, který získal 75,21 procenta hlasů, jeho protikandidát Pavel 12,82 procenta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Drbny

Štítky ČR volby prezident Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vřesové a Rovné, kde se k volbám chodí málo, se bude volit Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.