Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Jenišově odmítli v referendu stavbu větších bytových domů

Obyvatelé Jenišova na Karlovarsku v místním referendu, které se konalo zároveň s komunálními volbami, odmítli stavbu větších bytových domů v obci. Referenda se zúčastnilo 57,27 procent zapsaných voličů, což znamená, že referendum je platné. Z odvolivších 83,37 procenta řeklo ne plánům na stavbu bytových domů v obci, která má vesnickou atmosféru a asi tisíc obyvatel, kteří žijí v naprosté většině v rodinných domech. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webových stránkách obce.

Důvodem pro vyhlášení referenda byl hlavně spor o záměr stavby několika bytových domů, z nichž jeden už stojí. Část obyvatel protestuje a i současné vedení obce chce dosáhnout změny záměru tak, aby se v obci dál stavěly jen rodinné domy.

V referendu se lidé vyjadřovali k otázce: "Souhlasíte s budoucí výstavbou bytových domů (tj. domů s více než třemi samostatnými byty, dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím a podkrovím na území obce Jenišov)?".

Z celkových 756 zapsaných voličů se referenda účastnilo 433 osob, platných hlasů bylo 419. Pro stavbu se vyslovilo 63 lidí, proti bylo 356. Protože výsledek referenda splňuje i podmínku, že pro jednu z variant se musí vyslovit alespoň 25 procent voličů, je referendum nejen platné, ale pro obec i závazné.

Obec tak získala mandát jednat s investorem už započatého záměru i s budoucími investory o tom, jaké stavby by měly v obci nadále vznikat. Jeden bytový dům, který už stojí, ale zatím není obydlený, totiž zastiňuje okolní domy a lidé mají obavy z dopadů na podloží. Navíc, pokud by v obci vyrostly velké obytné domy s mnoha byty, vzniklo by téměř malé sídliště se stovkami obyvatel, pro které nemá obec potřebnou infrastrukturu.

Snaha obce dohodnout se s investory na jiném typu výstavby bude o to silnější, že současné vedení obce získalo v komunálních volbách, které se s referendem konaly, většinu v zastupitelstvu. V 11členném zastupitelstvu bude mít sdružení Společně pro Jenišov v čele se současným starostou Jiřím Stehlíkem sedm křesel

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, referendum, byty, Jenišov, bytový dům, Karlovarský kraj, investor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jenišově odmítli v referendu stavbu větších bytových domů  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.