Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poslankyně Vildumetzová lobuje, aby továrna na elektrobaterie vznikla v Karlovarském kraji

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za Karlovarský kraj Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se chce obrátit na kolegy z kraje v obou parlamentních komorách a přesvědčit je, aby podpořili přesun plánované stavby továrny na elektrobaterie pro automobilový průmysl z Líní na Plzeňsku do Karlovarského kraje.

Podle Mračkové Vildumetzové má Karlovarský kraj podmínky pro stavbu takzvané gigafactory a navíc jde o strukturálně postižený region, který podobný typ investice potřebuje, uvedla. Výstavba gigafactory na pozemcích letiště v Líních má odpůrce, například mezi okolními obcemi.

Bývalou hejtmanku znepokojil souhlas vlády se zrušením letiště v Líních u Plzně, kde má vzniknout podnikatelský park. "Tento projekt měl být realizován v Karlovarském kraji. A to především proto, že pozemky a zázemí na podobnou investici jsou v zásadě připravené, pozemky jsou v relativně krátkém čase řešitelné, a především jsou zde k dispozici lidé, kteří by mohli v tomto projektu pracovat,“ uvedla.

Podle Mračkové Vildumetzové by přesun záměru do Karlovarského kraje měla podpořit vláda. „A přijde mi naprosto absurdní, že současné vedení kraje za to nebojuje,“ dodává.

Poslankyně se chce sejít s místopředsedou Senátu Janem Hornikem (STAN), senátorem za Karlovarsko, a přesvědčit ho, aby se všichni poslanci a senátoři z Karlovarského kraje postavili za její iniciativu přesunu této investice do Karlovarského kraje. Interpelovat chce i karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) s dotazem, proč kraj za gigafactory nebojuje. Mračková Vildumetzová také uvedla, že od něj bude chtít vysvětlení, jak bude zajištěna letecká záchranná služba pro Karlovarský kraj, pro kterou je v nyní zásadní východisko také letiště v Líních u Plzně.

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že rozhodnutí o podpoře strategického podnikatelského parku Plzeň-Líně bylo rozhodnutím vlády, Plzeňský kraj je jen jedním z účastníků. Podle vládního rozhodnutí by měl být koordinátorem a zřizovatelem parku. Na přípravě se ale má podílet i několik ministerstev. „Pokud se tak vláda rozhodla a pokud dostaneme ten úkol, jsme připraveni ho plnit na 110 procent," řekl hejtman.

Strategický podnikatelský park Plzeň-Líně (SPP) počítá se vznikem průmyslové zóny na až 400 hektarech. Hlavním investorem by mohla být například automobilka Volkswagen, která hledá místo pro výrobu baterií pro auta. Záměr má vyjít až na 120 miliard Kč. Kromě České republiky ale zvažuje i Maďarsko, Slovensko a Polsko. Podobnou investici zvažuje ve střední Evropě jihokorejský LG.

O umístění gigafactory v Karlovarském kraji se snaží i společnost Sokolovská uhelná, respektive její sesterská společnost SUAS GROUP, která připravuje ucelený systém bateriového řetězce, kde by se podílela na těžbě lithia, zpracování pro bateriový průmysl i jejich recyklaci. Výroba baterií pro automobily by mohla být vítanou součástí tohoto záměru.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook

Štítky Vildumetzová, Výstavba, Kraj, Karlovarský, Karlovarský kraj, Jana Mračková Vildumetzová, investice, Plzeňský kraj, vláda, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, letiště, Plzeň, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslankyně Vildumetzová lobuje, aby továrna na elektrobaterie vznikla v Karlovarském kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.