Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Karlovarský kraj dá přes 2,5 milionu korun na mimořádné kulturní akce, opozice to kritizuje

Karlovarský kraj rozdělí přes 2,5 milionu korun na individuálních dotacích na kulturní akce, opozice to kritizuje. Podle kraje šlo o mimořádné akce nebo akce s vysokými náklady, opozice ale chtěla, aby kraj navýšil peníze ve stávajícím dotačním programu nebo aspoň rozdělení peněz lépe vysvětlil. Krajské dotace totiž podle opoziční zastupitelky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) dostali hlavně žadatelé spříznění se současným vedením kraje. To vedení kraje odmítá.

Karlovarský kraj rozdělil v rámci standardního dotačního titulu na podporu kultury 4,5 milionu korun. "Bokem však kraj rozdělil ještě dalších 2,5 milionu korun, které dostaly obce, které mají to privilegium, že mají své zástupce ve vedení kraje," prohlásil opoziční zastupitel Martin Hurajčík (ANO).

Podle Mračkové Vildumetzové většina žadatelů, kteří požádali kraj o dotace v programu na podporu kulturních aktivit, dostalo dotace v řádech desítek tisíc. Žadatelé o individuální dotace ale získali stovky tisíc. Město Aš, kde je starostou i krajský radní Dalibor Blažek (Místní), získalo například z individuálních dotací 500 tisíc korun, Cheb kde starostuje rovněž koaliční Antonín Jalovec (VPM), dostala 700 tisíc korun.

Podle radní pro kulturu Oľgy Halákové šly individuální dotace zejména na akce rozsahem či významem výjimečné. "Předpokládá se, že to budou ojedinělé projekty regionálního i nadregionálního významu nebo reakce na současnou společenskou situaci - krize v kultuře v souvislosti s covidem 19. Podobně tomu bylo i při podpoře 700. výročí města Cheb, kde se bude konat i národní zahájení Dnů evropského historického dědictví v září letošního roku. Stejně tak i v případě města Aš, které připravuje oslavy výročí města v rámci přeshraničního projektu a ve spolupráci s městem Cheb," uvedla Haláková.

"Cheb v minulosti obvykle kraj o dotace nežádal a snažili jsme se najít vlastní zdroje. Ale zahájení Dnů evropského dědictví v Chebu je mimořádná událost," uvedl Jalovec. Kdyby Aš podle svého starosty žádala o peníze z běžného dotačního titulu, v podstatě by město vysálo peníze pro jiné akce.

Haláková řekla, že příští rok chce dát kraj i individuálním dotací určitá pravidla. "Připravovaná pravidla mají za cíl upřesnit přístup k poskytování individuálních dotací. Domnívám se, že cesta nového dotačního titulu pro individuální dotace není vhodná," míní. Individuální dotace mohou podle ní řešit pomoc a podporu pro mimořádné události. Kraj chce zpracovat podrobný přehled udělených dotací za poslední roky. Některé kulturní události širšího významu by napříště mohly být přímo v rozpočtu Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, správa, kultura, hospodářství, Karlovarský, dotace, Karlovarský kraj, kulturní akce, peníze, Jana Mračková Vildumetzová, Cheb, Oľga Haláková, , Martin Hurajčík, Dalibor Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá přes 2,5 milionu korun na mimořádné kulturní akce, opozice to kritizuje  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.