Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opozice upozorňuje, že nový generální ředitel seděl v hodnotící komisi a mohl získat neoprávněnou výhodu

Vítěz výběrového řízení a nový generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März (nez.) měl být podle opozičních zastupitelů členem výběrové komise a měl mít přístup ke koncepcím účastníků soutěže. To ale popírá hejtman kraje Petr Kulhánek (STAN), který tvrdí, že budoucí generální ředitel, nijak zvýhodněn nebyl.

„Josef März byl členem výběrové komise na obsazení postu generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice. Tam seděl společně s hejtmanem Petrem Kulhánkem a náměstky Patrikem Pizingerem, Janem Burešem a Jindřichem Čermákem, což vyplývá ze schváleného usnesení Rady Karlovarského kraje,“ vysvětluje opoziční zastupitelka a poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle jejích dalších slov je možné a dokonce i velmi reálné, že Josef März měl jako člen hodnotící komise šanci seznámit se s došlými koncepcemi a získat tak neoprávněnou výhodu před ostatními uchazeči. „Není mi známo, že by rada kraje schválila nějakou změnu ve výběrové komisi, a když k tomu připočteme, že Josef März vykonává i funkci uvolněného krajského zastupitele pro oblast zdravotnictví, je to opravdu do očí bijící,“ pokračuje dále zastupitelka. 

Tyto pochybnosti ale odmítá hejtman kraje Petr Kulhánek, který tvrdí, že v komisi místo Josefa Märze, seděl jiný krajský zastupitel Pavel Čekan. „Paní zastupitelka Mračková Vildumetzová, která Josefa Märze z dvojrole hodnotitele-uchazeče podezírá, tedy vychází z mylné informace. K tomu, aby přesvědčil Josef März výběrovou komisi svou vizí vedení společnosti, žádné jiné koncepce ostatních uchazečů znát nepotřeboval. Jako primář karlovarské chirurgie, manažer, který stál v čele KKN v letech 2014 – 2017, má velmi kvalitní přehled o dění v nemocnicích, o ekonomické kondici těchto zdravotnických zařízení. Navíc se po celou dobu pandemie COVID-19 velmi aktivně podílel a podílí na řešení této problematiky,“ vysvětluje Petr Kulhánek.

Jenže Jana Mračková Vildumetzová se opírá o výše uvedené usnesení rady kraje a také o fakt, že na zmíněný post už bylo vypsáno jedno výběrové řízení, v němž uspěl uchazeč ze Zlínského kraje, který však za dosud nevyjasněných okolností post člena představenstva nepřijal. „Přihlásil se ale i nyní do dalšího řízení a jakousi náhodou nevyhrál. I přes skvělé reference skončil těsně druhý, právě za Josefem Märzem,“ zpochybňuje dále postup vedení kraje poslankyně Parlamentu ČR a krajská opoziční zastupitelka. 

Shoda na vítězi prý byla jednomyslná

Na tento argument hejtman opět kontruje tvrzením, že Josef März předložil koncepci, na základě které se výběrová komise jednomyslně shodla na vítězi, jehož rozsah manažerských i lékařských zkušeností je zcela komplexní. „Druhý uchazeč ze Zlína zvítězil v oblasti ekonomického řízení nemocnice,“ pokračuje hejtman.

Jenže Jana Mačková Vildumetzová zmiňuje ještě jednu další podstatnou věc. Tvrdí totiž, že pokud Josef März i přes toto naprosto nepřípustné a neuvěřitelné pochybení usedne do křesla generálního ředitele nemocnice, vznikne ve vedení kraje velký problém. Nebude totiž nikdo, kdo by oblast zdravotnictví na kraji řídil.  

„Nové vedení kraje si zvolilo mnoho plně placených uvolněných zastupitelů, máme například specialistu na venkov a zemědělství, které v našem kraji hraje minimální roli, ale nebudeme mít odborníka na zdravotnictví.  A to v době, kdy nás čeká generel nemocnice, musíme se vzpamatovat z covidové krize a navíc máme ve vedení kraje koalici, která říká, že chce podstatně zlepšit ekonomickou situace v krajském zdravotnictví. Generální ředitel bude dostávat odměnu 120 tisíc korun,“ dodává Jana Mračková, která už jen na okraj připomíná, že za poslední čtyři měsíce ani jednou nezasedala dozorčí rada Karlovarské krajské nemocnice, což je v době koronavirové krize a tolikrát zmiňovaného řešení budoucího  hospodaření společnosti, naprosté unikum. „Je vidět, že vedení kraje si z ničeho nedělá vrásky a koaličním lepidlem je jeden dobře placený post vedle druhého,“ uzavírá zastupitelka a poslankyně.

I toto ale hejtman odmítá a opozičním poslancům vzkazuje, že zdravotnictví bylo svěřeno usnesením zastupitelstva do jeho gesce a proto hodlá pokračovat s Josefem Märzem ve velmi úzké spolupráci, a to nejen ve vztahu ke Karlovarské krajské nemocnici, ale také při řešení odborných témat v oblasti zdravotnictví.

„Krajským zastupitelům hnutí ANO nejdříve vadilo, že kromě Rady kraje jsou ve vedení kraje čtyři uvolnění zastupitelé. Nejsou ale spokojeni ani s tím, když teď uvolněných zastupitelů s odchodem Josefa Märze ubyde. Možná by opozičním kolegům mělo stačit to, co je z mého pohledu podstatné - že KKN bude mít v čele odborníka a manažera, který se nebojí převzít obrovskou odpovědnost za kvalitní péči o pacienty, za vytvoření co nejlepších podmínek pro zdravotníky i za hospodaření a rozvoj obou nemocnic v Karlových Varech i v Chebu,“ dodává Petr Kulhánek.

Nový ředitel s přihláškou váhal

Budoucí generální ředitel KKN Josef März k výběrovému řízení sdělil: „Velmi pečlivě jsem zvažoval, zda se budu o post generálního ředitele, který jsem zastával už v minulosti, znovu ucházet. Nicméně je pravda, že prostředí nemocnic v Karlových Varech i v Chebu dobře znám, jako uvolněný zastupitel pro zdravotnictví průběžně řeším nejen problémy spojené s pandemií COVID-19, ale i zdravotnictví jako celek. Současně vnímám personální situaci i ekonomický stav, v němž se KKN nachází. A chtěl bych přispět k tomu, aby se hospodaření konsolidovalo a podařilo se změnit dosavadní negativní trend. Další zásadní věc je pak úroveň péče o pacienty, společná práce na tom, aby byli spokojení zaměstnanci, stabilizace personálu.“

Nový generální ředitel by měl do funkce oficiálně nastoupit 1. května. Vzhledem k tomu, že se ale příští týden koná zasedání krajského zastupitelstva, dá se očekávat, že se kolem jeho jmenování povede ještě hodně bouřlivá diskuse.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky KKN, generální ředitel, výběrové řízení, pochybnosti, hodnotící komise, Karlovarský kraj, Josef März, Karlovarská krajská nemocnice, Petr Kulhánek, zdravotnictví, nemocnice, Jana Mračková Vildumetzová, Starostové a nezávislí, Parlament České republiky, AN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice upozorňuje, že nový generální ředitel seděl v hodnotící komisi a mohl získat neoprávněnou výhodu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.