Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda Karlovarského kraje nebyla zvolena ani na třetím zasedání zastupitelů

Poslanci zvolení do zastupitelstva Karlovarského kraje v říjnových volbách stále ukazují svoji neschopnost dohodnout se a sestavit nové vedení kraje. Ustavující zasedání zastupitelstva bylo dnes už potřetí přerušeno.

„Je to opravdu smutný příběh. Nicméně již déle nelze přežívat v tomto stavu a neřešit zásadní věci kraje a proto jsem se jako hejtman rozhodl na pondělí svolat řádné jednání rady kraje, kde budeme probírat navrhovaný rozpočet kraje, otázky dotací a další nutné věci,“ sdělil zastupitelům současný hejtman Petr Kubis (ANO) a sdělil, že jeho hnutí se pět chopí iniciativy a pozve zástupce všech zvolených subjektů k jednacímu stolu a k nabídce sestavení funkční většinové koalice. „Prosím ať už blok není blokem a pojďme udělat vše proto, abychom se dohodli. Karlovarský kraj si toto nezaslouží,“ dodal hejtman v narážce na uskupení blok 21, které na předchozích zasedáních vždy slíbilo sestavení vlády a pokaždé přišlo jen s návrhem na přerušení jednání s tím, že se dohoda zatím nekoná.

Přerušení zasedání ale tentokrát nenavrhl nikdo z bloku 21, ale Karel Jakobec z koalice ODS-KDU-ČSL.  Ještě před hlasováním o jeho návrhu se slova ujal lídr zmiňovaného bloku 21 Petr Kulhánek, který opět zopakoval, že jednání pokračují a vyjádřil další naději, že za týden už by mohla být vláda konečně zvolena. „Shodli jsme se již na programových věcech, sestavení výborů a mnohém dalším. Stále ale jednáme o sestavení krajské vlády a já věřím, že během následujících dní k dohodě dojdeme,“ sdělil přítomným zastupitelům Petr Kulhánek (KOA).

V diskuzi byl ještě zmiňován rozpočet kraje na příští rok, který je třeba projednat a schválit. Na to už několikrát poukazovala bývalá hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).  Mezi zastupiteli ale převládá názor, že rozpočet se bude velmi těžko schvalovat, když stále probíhají diskuze a úpravy státního rozpočtu, který je nyní v senátu. „Důležitější je mít silnou a stabilní krajskou vládu,“ sdělil zastupitel a senátor Jan Horník (STAN).  Zastupitelé byli již na minulém zasedání informováni, že je připravena i varianta rozpočtového provizoria, které se pravděpodobně Karlovarskému kraji na začátku příštího roku nevyhne.

Následně bylo opětovně jednání zastupitelstva přerušeno s tím, že další zasedání se bude konat v úterý 1. prosince od 8 hodin ráno v zasedacím sále krajského úřadu v Karlových Varech. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, vláda, rozpočet, ANO 2011, Petr Kubis, Petr Kulhánek, Karel Jakobec, Jana Mračková Vildumetzová, Jan Horník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda Karlovarského kraje nebyla zvolena ani na třetím zasedání zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.