Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chebská Galerie 4 vystavuje fotografie 15 ukrajinských fotografů, kteří zachytili hrůzy už rok trvající války

Je tomu dnes přesně rok, co vypukla válka na Ukrajině. Silná svědectví o strádání obyčejných lidí, stejně tak i o statečném boji za svobodu a nezlomné naději, která je trvale přítomná v těch nejtěžších okamžicích, přinášejí snímky předních ukrajinských fotografů, jež jsou nyní k vidění v chebské Galerii 4. Výstava s názvem „Bojují i za nás“ bude přístupná až do 16. dubna.

Výstava desítek snímků od patnácti ukrajinských fotografů a fotografek je instalována ve dvou patrech Galerie 4. Mnozí ze zastoupených fotografů se před válkou věnovali zcela jinému žánru, ale nyní jsou často v první linii. Celkem 15 ukrajinských fotografů a fotografek přináší emotivní obrazové svědectví v podobě několika klíčových témat 1. smrt, 2. obyčejná válka, 3. uprchlíci, 4. boj a 5. naděje.

„Kurátorský výběr z více než několika tisíců fotografií se zaměřuje nejen na zachycení vývoje konfliktu, zejména jeho počátku, ale především na zprostředkování samotného života ve válce. Specifické místo ve výběru fotografií pak zaujímají snímky z míst, kde proběhly nejtěžší boje a kde ustupující Rusové spáchali genocidu na místním obyvatelstvu - Buča, Irpiň a především Mariupol,“ informovala Veronika Svobodová z karlovarského krajského úřadu.

Výstava vznikla ve spolupráci s Asociací profesionálních fotografů ČR, Ukrajinskou asociací profesionálních fotografů a Czech Photo Center. Záštitu nad ní převzal ministr kultury Martin Baxa. Chebská Galerie 4 je vůbec první, kdo přijal nabídku představit fotografie veřejnosti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Galerie 4, Facebook

Štítky výstava fotografií, válka na Ukrajině, Galerie 4, chebská galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebská Galerie 4 vystavuje fotografie 15 ukrajinských fotografů, kteří zachytili hrůzy už rok trvající války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.