Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrad Loket zdraží od března vstupné o 15 procent

Hrad Loket na Sokolovsku od března zvýší ceny vstupného. Důvodem je rostoucí inflace i vyšší náklady na provoz a údržbu městské památky. Vstupné zdraží v průměru o 15 procent u všech kategorií. I přes zvýšení patří vstupné na hrad ve srovnání s dalšími významnými turistickými cíli stále k těm nejlevnějším nejen v regionu, ale i republice, řekla dnes ČTK ředitelka obecně prospěšné společnosti Hrad Loket Jana Těžká.

Vstupné se naposledy zvyšovalo před dvěma lety, tedy na začátku roku 2021, rovněž o 15 procent. Předtím platil sedm let stejný ceník. Důvodem nynějšího zdražování je podle ředitelky vysoká inflace i energetická krize. Zvýšily se náklady na vytápění a nasvícení objektu, i na údržbu, opravy a platy zaměstnanců. Úsporná opatření loketský hrad nezvažuje.

Dospělý návštěvník po zdražení zaplatí 145 korun, děti, studenti a senioři 120 korun, rodinné vstupné vyjde na 440 korun. Vstupné s průvodcem v češtině vyjde na 175 korun, v cizím jazyce na 220 korun. Hrad momentálně nabízí jeden návštěvnický okruh, který zahrnuje expozice loketských sbírek, zbraní či útrpného práva. Otevřen je celoročně každý den.

Památku, která je v majetku města, provozuje obecně prospěšná společnost Hrad Loket. Loni ji navštívilo 148 tisíc lidí, což je zhruba o čtyři procenta méně než v dosud rekordním roce 2019. Hospodaření hradu za loňský rok skončilo s kladným výsledkem, zisk se očekává i letos. Zdražení vstupného hradu významně pomůže.

"Jsme naprosto soběstační na základě vybraného vstupného od návštěvníků. Nejsme závislí na dotačních titulech města, kraje ani státu. Snažíme se získávat dotace, ale nedostáváme je na provoz, ale třeba na akce nebo na investiční záležitosti na obnovu částí hradu, které jsou nepřístupné, nebo na aktivity v oblasti vzdělávání či kultury," řekla Těžká.

Letos plánuje jedna z nejnavštěvovanějších památek v regionu tři tradiční akce, o které mají zájem tisíce lidí. Jde o Středověké slavnosti purkrabího Půty, Svatováclavské vinobraní a Krušnohorské vánoční trhy. Zároveň připravuje několik investic, například zpřístupnění dalších prostor v Severním paláci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hrad Loket

Štítky ČR, památky, ceny, peníze, Loket

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Loket zdraží od března vstupné o 15 procent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.