Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj nabídne příští rok tradiční kulturní akce i Císařské lázně

Karlovarský kraj čekají v roce 2023 v oboru kultury hlavně akce, které se staly už tradičními. Tisíce lidí jistě přijedou na mezinárodní filmový festival, zamíří na koncerty rockové i vážné hudby do loketského amfiteátru nebo navštíví některou z akcí na památkách. Velkým přínosem pro kulturu by mělo být dokončení rekonstrukce a znovuotevření Císařských lázní v Karlových Varech, které se stanou nejen domovem symfoniků, ale i novým turistickým a kulturním cílem.

Nejvýznamnější kulturní akcí v Karlovarském kraji je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Jeho 57. ročník se bude konat od 30. června do 8. července 2023. V letošním roce se po dvou letech omezení kvůli pandemii covidu festival vrátil do své klasické podoby i termínu, tedy na začátek července. A opět přilákal tisíce filmových fanoušků z celého světa. Pokračovat by měla i podzimní akce festivalu Variace, která přináší do Karlových Varů originální propojení světa filmu a klasické hudby.

Filmy ale nežijí jen Karlovy Vary. Svou tradici má Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v Ostrově, jehož 55. ročník by měl být na začátku října.. A do povědomí filmových fanoušků se dostává Filmový festival v Mariánských Lázních, který se zaměřuje na žánrově méně tradiční snímky a propojování světa filmu s dalšími druhy umění.

Fanoušci hudby tradičně míří do areálu amfiteátru pod loketským hradem. V roce 2023 by se tam měly na pódiu objevit osvědčené kapely českého a slovenského rocku i popu, Horkýže Slíže, Olympic, Tři sestry, J.A.R. s Monkey Business a Funky Monx, Divokej Bill nebo Lucie Bílá. Areál u řeky pod nasvíceným gotickým hradem na skále je ale i místem, kde se hrají slavné opery a divadelní hry. V příštím roce by to měl být Verdiho Otello a Shakespearův Macbeth.

Mezi největší hudební festivaly patří v kraji Povaleč, který se odehrává v areálu zámku Valeč na Karlovarsku. Začátkem srpna tam míří desítky interpretů různých žánrů. Oblíbený je také festival v Nové Roli Rock iN Roll, který se odehrává na pláži tamního rybníka a kam míří rockové kapely i skupiny od poprocku až po punk nebo metal.

Pokud se i v roce 2023 dodrží tradice, tak by se v Chebu měly konat oblíbené historické Valdštejnské slavnosti. Naopak jedna z žánrově nejširších akcí v regionu Chebské dvorky se pravděpodobně v příštím roce konat nebudou.

V Karlových Varech by se měly v červnu otevřít zrekonstruované Císařské lázně. Národní kulturní památka se opravuje od roku 2019. Architektonický, ale i lázeňský skvost by měl nabídnout sál, který poskytne kvalitní zázemí jak pro Karlovarský symfonický orchestr, tak i pro další koncerty a představení jiného charakteru. V budově by mělo být infocentrum a moderně pojaté multimediální muzeum lázeňství. Protože zájem o prohlídku Císařských lázní byl i v době, kdy byl objekt v neutěšeném stavu, dá se čekat, že otevření po rekonstrukci za 1,4 miliardy korun zájem turistů i místních značně posílí.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Karlovarský, Akce, Program, Hudba, Vystoupení, Divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj nabídne příští rok tradiční kulturní akce i Císařské lázně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.