Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chebské muzeum nutně potřebuje stavební úpravy, vzniknout by měly nové a moderní expozice

Expozice v Muzeu Cheb už nesplňuje požadavky moderní muzejní prezentace. Z tohoto důvodu vznikla projektová dokumentace na novou expozici, jejíž součástí jsou i stavební úpravy. V případě, že se podaří novou expozici realizovat, představí muzeum návštěvníkům moderním způsobem své sbírkové předměty, které spravuje.

„Věřím, že bude pro občany z našeho kraje i pro turisty velmi atraktivní a přiláká nové zájemce o prohlídku muzea,“ popsala krajská radní Oľga Haláková. Ředitelka muzea Martina Kulová a vedoucí odborného oddělení Michal Beránek informovali radní Karlovarského kraje o tom, že nová expozice Muzea Cheb bude rozšířena o dva výstavní sály a zároveň představí další témata. Půjde především o přírodu Chebska, ale také výstavy zaměřené na továrnu Es-Ka, barokní pevnost Cheb a národopis oblasti.

„V přírodě budou moci návštěvníci prolézat bobřím hradem, v archeologické části se díky videomappingu dozví o vzniku a proměnách města. Čeká je průřez historií až po barokní pevnost, kde si děti budou moci vlézt do pevnostního kavalíru. Průmyslovou revoluci připomene chebské nádraží s funkčním modelem železnice. A nejmenší zájemce určitě nadchne Hurvínek, který je neodmyslitelně spjat se svým tvůrcem Gustavem Noskem, jenž v Chebu žil a tvořil,“ popsala Martina Kulová.

Dominantou etnografické části expozice budou kamna Williho Russe představena na interaktivních LCD displejích. Stálý návštěvnický okruh uzavře Valdštejnská expozice. V úmrtním pokoji Albrechta z Valdštejna se zájemci dozví prostřednictvím videomappingu, za jakých okolností došlo k jeho zavraždění a jaké byly poslední minuty jeho života.

Přímo ve středu expozičního okruhu muzea se bude nacházet interaktivní místnost, která má plnit funkci naučnou i relaxační. V jejím centru je navržen model chebského náměstí, dále se zde plánuje instalace stavebnice příběhu Chebského hradu, jež má za cíl přiblížit vývoj hradu během staletí. Expozice vsadí také na interaktivní pískoviště přibližující geologické pochody a nejstarší vývoj chebské kotliny. Návštěvníci se budou moci občerstvit v samoobslužné kavárně s prodejní galerií, děti si rozhodně oblíbí hernu určenou i pro vzdělávací aktivity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Cheb

Štítky Muzeum Cheb, nová expozice, moderní muzejní prezentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebské muzeum nutně potřebuje stavební úpravy, vzniknout by měly nové a moderní expozice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.