Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město Aš zváží, zda s dotací opraví bývalé kulturní středisko

Město Aš na Chebsku získalo na přestavbu bývalého kulturního střediska v Karlově ulici na komunitní centrum dotaci 54 milionů korun. Zbývající část nákladů by muselo dát třináctitisícové město ze svého rozpočtu. Vzhledem k předpokládaným nákladům přesahujícím 150 milionů korun by šlo o největší investici v příštím roce. Zda se rekonstrukce památky uskuteční, projedná rada města i zastupitelstvo.

Nové vedení města nyní chystá rozpočet na příští rok. Připravovala ho sice ještě bývalá radnice, podle současného starosty Vítězslava Kokoře (ANO) ale nemají v plánu rušit nachystané investice. Přestavbu kulturního střediska však musí ještě zvážit. Podmínkou dotace je začít s rekonstrukcí už v příštím roce. Projekt se navíc musí předfinancovat celou částkou 150 milionů korun. Aši dosud chybí 157 milionů korun, které si uložila u ruské banky Sberbank, která v ČR zavřela své pobočky. S částkou se počítalo na velké investice.

Rekonstrukci a využití památkově chráněného objektu bývalého kulturního střediska chystá Aš už několik let. Nyní se naskytla příležitost díky dotaci. „Po celkové opravě zde má vzniknout komunitní centrum, kde své zázemí najdou různé spolky a neziskové organizace. Modernizovaný velký sál bude k dispozici na pořádání plesů, využívat by se mohl také jako tělocvična, a menší koncertní sál k pořádání kulturních akcí komornějšího rázu,“ uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata.

Divadelní sál by nechalo město zbourat a místo něj by vzniklo atrium s venkovním posezením. Projekt počítá i s tím, že v místě bývalého videoklubu v přízemí bude klubovna - sociálně terapeutická dílna. V přední části objektu jsou projektovány klubovny se zázemím a v prvním patře prostory pro neziskové organizace. Záměr počítá s veškerými instalacemi, vzduchotechnikou a také akustikou, která je ve velkém sále špatná.

Budova byla postavena v roce 1912 Tělocvičným spolkem jako spolkový dům s tělocvičnou, kancelářemi, klubovnou a hospodou. Objekt ve stylu geometrické secese navrhl pravděpodobně ašský stavitel Ernst Hausner. Po roce 1925 zde vznikla jednoletá škola v duchu turnerského hnutí, což bylo německé tělovýchovné hnutí s nacionálním podtextem. V tělocvičně působil i pozdější válečný zločinec Konrád Henlein jakožto učitel tělocviku místního spolku, kterému dům patřil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook města Aš

Štítky ČR, správa, stavby, památky, , kulturní dům, dotace, rekonstrukce, okres Cheb, ANO 2011, Sberbank, Česko, Konrad Henlein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Aš zváží, zda s dotací opraví bývalé kulturní středisko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.