Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Karlovými Vary zní zpěv. Přijely desítky zpěváků, aby si zasoutěžily

V Karlových Varech začal 56. ročník mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka pro začínající talenty. První den započal v Alžbětiných lázních vystoupením mladých pěvců v kategorii operní naděje, v dalších dnech budou následovat další tři kategorie. Během sedmi dnů zazpívá přes 80 účinkujících ze 17 zemí. Zájem je i navzdory válečnému konfliktu na Ukrajině značný, řekl Alois Ježek, ředitel Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka, které soutěž pořádá.

„Letošní rok byl co se týče příprav náročný, a to proto, co se ve světě děje. Má to vliv na všechno, především na věci, které jsou pro někoho zbytné, jako je hudba, zpěv a radost. Díky ale skvělému týmu se podařilo něco, co ještě začátkem září vypadalo, že to nedopadne dobře, přihlášek bylo málo," řekl Ježek. Mnozí zájemci nakonec poslali přihlášku na poslední chvíli. Letošní účast je podle ředitele průměrná, v posledních dvaceti letech se hlásí mezi 75 až 100 pěvci.

Pěvecká soutěž je rozdělená do kategorií, z nichž Operní naděje a Píseň jsou dvoukolové a Junior a Opera tříkolové. Otevřená je pro pěvce a pěvkyně do 35 let. Letos se do soutěže přihlásili pěvci z Japonska, Číny, Arménie, Bosny a Hercegoviny, České republiky, Finska, Litvy, Německa, Polska, Rakouska či USA. Zahraniční zpěváci tvoří dvě třetiny ze všech soutěžících.

Letos v soutěži chybí pěvci z Ruské federace, kteří dříve tvořili početnou část účinkujících. Pouze dvě zpěvačky jsou původem z Ruska, ale dlouhodobě žijí v České republice. O vystupování v Karlových Varech býval mezi Rusy velký zájem. "Přijížděli zejména z Petrohradu a Moskvy, kde jsou výborné pěvecké školy. Do jisté míry je to škoda pro ně i pro nás. Pro ně proto, že v závěru přicházejí poslouchat šéfové oper a ředitelé festivalů a společností, kteří jim dávají zvláštní ceny," uvedl ředitel. Zvláštní ceny bývají většinou hostování v divadle nebo opeře, což je hlavním cílem většiny účastníků.

Několikadenní soutěž završí 11. listopadu v Karlovarském městském divadle finálové kolo kategorií Junior a Opera. Účastníci finále zazpívají s doprovodem Karlovarského symfonického orchestru s dirigentem Jiřím Štruncem. Jednu z hlavních cen udělí i pravnuk skladatele Antonín Dvořák IV. Soutěžící z České republiky, který získá nejlepší umístění v kategorii písní, převezme cenu hejtmana Karlovarského kraje. Zazpívá také na jarním koncertu v Galerii umění v Karlových Varech.

Soutěž vznikla v roce 1966, aby rozvinula tehdejší pěvecké školy a dala příležitost mladým zpěvákům. V soutěži v minulosti uspěli například Roman Janál, Gabriela Beňačková, Eva Urbanová a Adam Plachetka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MPS KV

Štítky Hudba, Karlovy Vary, soutěž, Zpěv, Antonín Dvořák, Alois Ježek, Ukrajina, opera, Česko, lázně, Rusko, Gabriela Beňačková, Eva Urbanová, Adam Plachetka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovými Vary zní zpěv. Přijely desítky zpěváků, aby si zasoutěžily  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.