Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Expozice v Císařských lázních nabídne i řadu multimediálních prvků

Budoucí expozice lázeňství v Císařských lázních v Karlových Varech bude mít více forem. Využívat bude i multimediální prvky, které vtáhnou návštěvníky do historie i přírodní podstaty lázeňské léčby. Autorem návrhu expozice je architekt Martin Hejl.

„Expozice v Císařských lázních má tři základní pilíře. Tím prvním, kam návštěvníci přijdou, je 360stupňová projekce na vnitřní stěny dvorany Císařských lázní, cože je unikátní multimediální formát, protože má velký počet obrazových bodů a 12kanálový prostorový zvuk. Takže, když kolem vás proletí vážka, ta ji uslyšíte, jak letí nejdřív za hlavou, pak dopředu. Měl by to být takový první iniciační okamžik, který upozorňuje na dva fenomény, na kterých jsou lázně postaveny na rašelině a vřídelní vodě,“ popsal Hejl.

Další částí expozice bude série koupelen, kterých bude 18 a která bude rozdělena na dvě poloviny. Jedna polovina bude zrekonstruovaná do původní podoby rašelinových, uhličitých a minerálních koupelí. Ty budou doplněny vyprávěním nejen o těchto koupelnách, ale i Císařských lázních a historii lázní v regionu. Expozice ale provede návštěvníky i historií světového lázeňství od starověku po dnešní dobu.

Rekonstrukce Císařských lázní má před sebou poslední půlrok prací

Rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech míří do posledního půlroku prací. Oprava budovy se blíží ke konci a na řadu nyní přijde vestavba koncertního sálu a příprava nové expozice lázeňství. Celkové náklady by měly dosáhnout zhruba 1,4...

 

Vizuální technika bude použita i v další části expozice, která představí důležité osobnosti, které navštívily karlovarské lázně od konce 19. do konce 20. století. Lidé tak budou moci potkat virtuální Claudii Cardinalovou, Franze Kafku nebo Václava Havla.

Ale i Zanderův sál, který se časem z tělocvičny proměnil v reprezentativní prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí, se díky expozici částečně vrátí ke svému původnímu účelu. Na ale už fyzicky, ale opět s pomocí audiovizuální techniky, která na stěny bude promítat obrazy doprovázené zvuky, připomínající někdy tělocvičný účel sálu.

Náklady na vybudování unikátní expozice lázeňství v Císařských lázních mají dosáhnout asi 59 milionů korun. Celá rekonstrukce národní kulturní památky má stát dohromady 1,4 miliardy korun. Dokončena by měla být v polovině příštího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Císařské lázně

Štítky ČR, památky, muzea, lázně, Karlovarský, historie, Martin Hejl, Karlovy Vary, Franz Kafka, Václav Havel, Claudia Cardinalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice v Císařských lázních nabídne i řadu multimediálních prvků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.