Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Chebu obnovili sto let starý pomník. Připomíná studenty padlé za první světové války

Téměř přesně po sto letech od svého vzniku se konečně dočkal potřebné opravy. Tento týden představitelé města Cheb odhalili čerstvě zrestaurovaný pomník Zemského sněmu Chebanů, který se nachází v Dvořákových sadech na Zlatém vrchu.

Ve středu 14. září se uskutečnilo slavnostní odhalení pomníku Zemského sněmu Chebanů ve Dvořákových sadech na Zlatém vrchu. Na podporu zrestaurování pískovcové desky z první poloviny 20. století byla založena finanční sbírka. Tu uspořádal chebský starosta Antonín Jalovec (VPM) u příležitosti svých letošních kulatých narozenin. Prostřednictvím jednoho ze sbírkových portálů se od desítek dárců podařilo vybrat přes sedmdesát tisíc korun.

Celkové obnovy se pomník dočkal téměř přesně na své sté narozeniny. Poprvé byl odhalen v srpnu roku 1922 a sloužil jako připomínka založení studentského sdružení vysokoškoláků z Chebska, známého jako Zemský sněm Chebanů. Podle návrhu Fritze Alberta jej tehdy vytvořil chebský sochař Karl Wilfert. Na pamětní desce jsou uvedena jména devatenácti studentů, kteří přišli o život během první světové války. Obnovu zaštítil městský nadační fond Historický Cheb a provedl ji kameník Stanislav Junek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Cheb, pomník, obnova, restaurování, Karlovarský kraj, první světová válka, Zlatý vrch, Karl Wilfert, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu obnovili sto let starý pomník. Připomíná studenty padlé za první světové války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.