Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na karlovarský festival přijel americký herec a producent Benicio del Toro

Na filmový festival do Karlových Varů ve čtvrtek přijela další z ohlášených hvězd letošního ročníku, americký herec a producent, držitel Oscara a dalších cen Benicio del Toro. Po příjezdu k hotelu Pupp ho přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška, který mu v sobotu předá cenu. Festival k poctě známého herce uvede filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Pětapadesátiletý del Toro je známý také třeba z filmu 21 gramů.

Za roli policisty v snímku z roku 2000 Traffic - nadvláda gangů obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a řadu dalších ocenění. Za roli ve filmu Alejandra Gonzáleze I?árrita 21 gramů byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a získal cenu BAFTA.

V roce 2008 del Toro hrál argentinsko-kubánského revolucionáře Ernesta Che Guevaru ve dvoudílném biografickém filmu Che. Úspěšný film si při premiéře v New Yorku a Havaně vysloužil potlesk vestoje. Za roli del Toro získal i cenu pro nejlepšího herce na filmovém festivalu v Cannes. Jeho ztvárnění této postavy se zalíbilo i vůdci kubánské revoluce Fidelu Castrovi, po jehož boku Che Guevara bojoval, a už v roce 2008 si del Toro přijel do Havany pro cenu za celoživotní dílo.

Benicio del Toro, který je dlouholetým fanouškem hororového žánru, zaujal i rolí v americkém hororovém snímku Vlkodlak (2010) a o čtyři roky později na plátně ztvárnil nechvalně proslulého kolumbijského narkobarona Pabla Escobara. Za roli ve snímku Sicario: Nájemný vrah (2016) si vysloužil další nominaci na cenu BAFTA.

V roce 2012 debutoval také jako režisér jedné z povídek koprodukčního povídkového filmu 7 dní v Havaně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, USA, film, festival, Karlovy Vary, del Toro, Benicio del Toro, herec, Ceny Oscar, producent, Jiří Bartoška, Che Guevara, Grandhotel Pupp, TRAFFIC, Britská akademie filmového a televizního umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na karlovarský festival přijel americký herec a producent Benicio del Toro  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.