Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Varech uvedou další soutěžní filmy a Rush uvede svůj oscarový film Záře

Na festivalu v Karlových Varech ve čtvrtek skončí uvádění premiér filmů v Hlavní soutěži, posledními dvěma budou kanadský film Nadějné léto a španělský snímek Musíte se přijet podívat. Večer uvede ve Velkém sále hotelu Thermal australský herec Geoffrey Rush film Záře z roku 1996, v němž dostal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Jedenasedmdesátiletý Geoffrey Rush má Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Záře z roku 1996. Snímek Scotta Hickse byl zlomem v jeho filmové práci, ztvárnil v něm skladatele a klavíristu Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. Jeho herecký výkon byl oceněn i Zlatým Globem nebo cenou BAFTA.

Film Nadějné léto vypráví o dospívajícím plavci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na národní mistrovství v plavání. Spojenectví mezi dvěma mladými muži se však nepozdává okolí. Sociální drama zasazené do severního Íránu je druhým snímkem režisérky Sadaf Foroughiové, která po úspěšném debutu Ava dále rozvíjí svůj osobitý vizuální způsob vyprávění.

Španělský režisér Jonás Trueba před několika lety ve Varech s úspěchem uvedl film Srpnová madona. Musíte se přijet podívat je letní miniatura se čtyřmi protagonisty natočená jen ve dvou lokacích, není to ale nudný film, říká o filmu programový ředitel festivalu Karel Och. Jde podle něj o nádherný pohled do současné generace třicátníků ve Španělsku.

Ve Varech se dnes uskuteční tenisový turnaj za účasti různých osobností kulturního i sportovního života. Odpoledne se poběží tradiční běh výčepních Vrchní, prchni! a večer zahraje kapela Portless.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, film, festival, Karlovy Vary, Geoffrey Rush, Ceny Oscar, Hotel Thermal, Scott Hicks, Britská akademie filmového a televizního umění, Sadaf Foroughi, Zlatý glóbus, Jonás Trueba, Írán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Varech uvedou další soutěžní filmy a Rush uvede svůj oscarový film Záře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.