Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmoví fanoušci čekali hodiny na první lísky na karlovarský festival

Asi 300 filmových fanoušků stálo před 9:00 u pokladen, aby pořídili lístky na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Začal prodej lístků na první dva festivalové dny. První čekající přišli už ve středu odpoledne. Letošní 56. ročník festivalu začne v pátek. Po dvou letech pandemie znovu v tradiční podobě.

Čekající na lístky vytvořili dvě fronty, protože dnes, den před začátkem festivalu, se otevřely hlavní pokladny v hotelu Thermal. Další pokladny, kterých bude podle festivalu celkem 25, se pak otevřou od pátku. "Vloni byly otevřené i venkovní pokladny. Ale bylo to proto, že byla protiepidemická opatření, tak jsme chtěli fronty rozptýlit," řekl dnes šéf festivalové produkce Petr Lintimer. Držitelé festivalového pasu mají nárok na lístky na tři filmy denně. Další si mohou dokoupit. Letos po mnoha letech se cena vstupenky zvedla, u základní vstupenky bez slevy stojí letos 100 Korun, zlevněná 75. Dražší je i festivalový pas.

Skalní příznivce ale ani mírné zdražení neodradilo. "Přišli jsme (ve středu) kolem 17:00. Filmy máme už vybrané. Přes noc jsme si povídali, ale máme s sebou i karimatky, pokud bychom chtěli spát," popsal jeden z prvních čekajících, který strávil noc před jednou z hlavních pokladem spolu se svým synem.

Podle Lintimera festival fakticky dnešním dnem začíná. "Za první hodinu se prodalo asi 4000 lístků. Zájem je větší než loni, kdy byl festival přesunutý na srpen. Ono je to jiné, když festival začíná na začátku prázdnin, než když je na jejich konci," uvedl Lintimer.

Zajistit hladký chod festivalu pomáhá zhruba 1500 brigádníků. Podle Lintimera ani letos nebyl problém zájemce o práci na festivalu sehnat. I oni ale mají podle Lintimera letos vyšší mzdy.

Mezi nejznámější hosty festivalu bude letos australský herec Goeffrey Rush, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při stejném ceremoniálu na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu i americký herec a producent Benicio del Toro. Mezi ohlášenými hosty je i americký herec a režisér Liev Schreiber.

Festival leos nabídne asi 170 filmů, z toho zhruba 130 celovečerních. Kromě filmů je ale tradičně festival nabitý řadou doprovodných akcí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MFF KV

Štítky ČR, film, festival, vstupenky, Karlovy Vary, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, herec, líska, Benicio del Toro, Liev Schreiber, Hotel Thermal, Křišťálový glóbus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmoví fanoušci čekali hodiny na první lísky na karlovarský festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.