Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá Geoffrey Rush

Australský herec, držitel Oscara Geoffrey Rush, převezme na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon a tři další oscarové nominace, dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cena Emmy, divadelní cena Tony - to je jen krátký výčet z desítek ocenění, které v průběhu kariéry získal filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Tu spojil nejprve s divadlem, od začátků v Queensland Theatre Company, přes studia v Londýně a Paříži, vlastní autorská představení až po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit řadu hereckých talentů, a přední australské i zahraniční divadelní scény, kde vystupoval.

Významný zlom v jeho filmové práci představuje rok 1996, kdy zazářil v úloze skladatele a klavíristy Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím ve filmu Scotta Hickse Záře (Shine). Jeho jedinečný herecký výkon byl po právu oceněn Oscarem, Zlatým Globem nebo cenou BAFTA. Po dvou letech se jeho jméno objevuje znovu mezi oscarovými nominanty, a to za roli v historické romanci Zamilovaný Shakespeare (1998, Shakespeare in Love). Za ni získal rovněž nominaci na Zlatý Globus a vyhrál britskou cenu BAFTA. Rok 1998 je v jeho filmografii shodou okolností ve znamení dobových snímků, ať to byla Královna Alžběta (Elizabeth) nebo Bídníci (Les Misérables), které pod režií Billeho Augusta natáčel i v Praze a na dalších českých lokacích.

Také další nominace na Oscara a Zlatý Globus jsou spojeny s historickou postavou. Získal ji za vytvoření výstředního markýze de Sade ve filmu Philipa Kaufmana Quills – Perem markýze de Sade (2000, Quills). Rok 2003 pak odstartoval jeho účinkování v blockbusterové hollywoodské sérii Piráti z Karibiku (Pirates of the Carribean), kde se jako kapitán Barbossa objevil v pěti dílech od Prokletí Černé perly (2008) až po Salazarovu pomstu (2017).

V roce 2004 dostal příležitost hrát legendárního komika Petera Sellerse v produkci HBO Život a smrt Petera Sellerse (The Life and Death of Peter Sellers) a titulní role v minisérii byla vyznamenána cenou Emmy a Zlatým Globem. Kvůli filmové práci Geoffrey Rush nikdy trvale neopustil divadelní jeviště a v roce 2009 získal cenu Tony za hlavní úlohu v Ionescově dramatu Král umírá (Exit the King).

Mimořádnost hereckého umění Geoffreyho Rushe pak znovu potvrdila role Lionela Logua, jazykového lektora anglického krále Jiřího VI. v dramatu Králova řeč (2010, The King ́s Speech), podtržená nominacemi na Oscara i Zlatý Globus a vyznamenaná cenou BAFTA a řadou dalších ocenění. Reálné historické postavy jej ve filmové práci potkávají od počátku kariéry až do současnosti. V roce 2017 to byl například Albert Einstein v minisérii Génius (Genius) nebo malíř a sochař Alberto Giacometti ve filmu Finální portrét (Final Portrait).

Geoffrey Rush se v roce 2011 stal prvním prezidentem výročních australských filmových cen a za svůj přínos umění byl v rodné zemi jmenován v roce 2012 Australanem roku. Geoffreyho Rushe zastupuje agentura CAA. Karlovarský festival uvede k poctě Geoffreho Rushe filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto kwiff.com | Zdroj kwiff.com

Štítky Křišťálový glóbus, mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, Geoffrey Rush, filmový festival, karlovarský festival, Ceny Oscar, kinematografie, film, Peter Sellers, festival, Britská akademie filmového a televizního umění, William Shakespeare, Cen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá Geoffrey Rush  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.