Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Bečov oslaví 20 let od návratu zrestaurovaného relikviáře do Bečova

Zámek a hrad Bečov nad Teplou slaví 20 let od opětovného umístění relikviáře svatého Maura na bečovském zámku. Jedna z nejcennějších movitých památek v Česku byla v areálu bečovského zámku a hradu nalezena v roce 1985 a na zámek se vrátila před 20 lety po restaurování. Od té doby je to jedno z hlavních lákadel hradu a zámku, města Bečov i Karlovarského kraje.

Státní hrad a zámek Bečov si výročí připomene formou komentovaných prohlídek s pamětníky a přímými účastníky nalezení relikviáře. Lidé se tak budou moci potkat například s Jiřím Míkou, spolupracovníkem a následovníkem kriminalisty Františka Maryšky, který se významně podílel na objevení relikviáře. Zúčastní se i Olga Haláková (KDU-ČSL), bývalá starostka Bečova nad Teplou a nynější krajská radní pro oblast kultury. Překvapení si na odpoledne připravili studenti oboru Edukace a interpretace v oblasti kulturního dědictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kteří si připravili dramatické pásmo.

Relikviář sv. Maura patří mezi takzvané domečkové relikviáře. Pochází z první čtvrtiny 13. století. Vyroben byl na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes v dnešní Belgii. Po Francouzské revoluci byl klášter ve Florennes zrušen a relikviář přesunut do spřáteleného farního kostela, kde byl uložen mezi starým nábytkem. Od církevní rady jej značně poškozený odkoupil roku 1838 tehdejší majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Když ale majitelé zámku museli na konci druhé světové války opustit republiku, relikviář na zámku ukryli, a to na dalších 40. let.

Teprve když se o koupi neupřesněné památky začal v roce 1984 zajímat americký obchodník, začali po památce pátrat i policisté. Stopy je přivedly až do bečovského zámku. Po důkladném propátrání nakonec relikviář 5. listopadu 1985 našli v zásypu hradní kaple.

Když se před 20. lety vzácné zlatnické dílo na Bečov vrátilo, dostalo vlastní expozici a vysoce zabezpečený prostor. Od loňského roku se pak relikviář přestěhoval do Pluhovských domů v areálu hradu a zámku, kde jej střeží jeden z nejmodernějších zabezpečovacích systémů v Česku. I nadále zůstává unikátní památka lákadlem pro desítky tisíc turistů, kteří se na hrad a zámek Bečov ročně přijedou podívat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, památky, Bečov, Karlovarský, kultura, zámek, Bečov nad Teplou, hrad, Česko, Relikviář svatého Maura, Karlovarský kraj, František Maryška, Oľga Haláková, restaurování, KDU-ČSL, druhá světová válka, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Bečov oslaví 20 let od návratu zrestaurovaného relikviáře do Bečova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.