Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skončila obnova soch od Antonia Canovy v zámku Kynžvart

Sochy ze vzácného carrarského mramoru patří mezi nejcennější díla zámku Kynžvart. Jeho správa informovalo o tom, že skončily restaurátorské práce na tomto díle, jehož autorem je významný klasicistní sochař Antonio Canova.

Zámek Kynžvart má ve své sbírce celkem čtyři sochy v životní velikosti. Jsou to Venuše vycházející z lázně, Hébé, Sapfó, Psýché a jedno sousoší Amor a Psýché. Vznikaly na přelomu 18. a 19. století z carraského mramoru. To je materiál známý pro svou sněhobílou barvu a odlesky krystalů křemene. 

Sochař Canova byl italský sochař, malíř a představitel klasicismu. Jeho díla se nachází v Londýně, Berlíně či Paříži. Do zámku Kynžvart se sochy dostaly, když je koupil kníže Klement von Metternich, dlouholetý kancléř Rakouského císařství. 

Nyní se díla dočkala dlouho očekávané obnovy. „Obecně technický stav soch nebyl špatný, ale po desítkách let provozu zámku byla jednotlivá díla pokryta silnou vrstvou prachu a špíny, která se dostala do všech škvír a záhybů drapérií. Poslední odborné čištění probíhalo při instalaci zámecké trasy v letech 1998 - 2000,“ stojí na webu Zámku Kynžvart. 

Sochy se opatrně přesunuly a došlo mimo jiné k očištění marmoru. Práce trvaly pět měsíců. „Výsledek čištění byl velmi překvapivý. Občas jsem se až styděl, jak markantní rozdíl je mezi původní a vyčištěnou částí. Dnes to již tak vidět není, sochy jsou celé čisté, ale když byly práce rozdělané, těžko šlo uvěřit. Rozdíly jsou dnes čitelné na fotografiích, ale není to ono,“ uvedl kastelán Ondřej Cink.

„Zámek Kynžvart má nadstandardně bohaté sbírky co do počtu i co do kvality. Jejich stav je v počtech stovek havarijní a v jednotkách tisíců kusů ve velmi špatném stavu. Přál bych si, abychom mohli pokračovat v restaurování dalších exponátů. Dlouhodobě sháníme finance na restaurování obrazu císaře Františka I. v nadživotní velikosti, který se nachází ve velkém sále nebo také na konzervaci velmi cenného ubrusu z poloviny 16. století. Kdokoliv může přispět,“ dodal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zámek, Kynžvart, socha, obnova, Sapfó, Papež František, Londýn, Paříž, Berlín, Ondřej Cink, Rakouské císařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila obnova soch od Antonia Canovy v zámku Kynžvart  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.