Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před šedesáti lety okouzlily Brusel, nyní jsou slavné československé vázy v Chebu

Retromuseum Cheb má pro návštěvníky nové lákadlo. Kromě rozsáhlé sbírky předmětů a věcí, které tematicky zapadají do období československých šedesátek a pozdější normalizace, se ve vitrinách nově objevily známé vázy či keramika výrobního družstva Jihotvar Hrdějovice.

Nová výstava ukazuje hned několik exponátů, které pochází z družstva sídlícího ve Veselí nad Lužnicí. Expozice v chebském muzeu je historickým průřezem výroby podniku. Předměty sahají od bruselského stylu pastelových barev až po režnou keramiku, jež odkazovala na tradiční postupy výroby a zdobení.

Největší popularity tato keramika dosáhla po výstavě EXPO 58 v Bruselu, kdy byly na trh uvedeny předměty v tzv. bruselském stylu, jež ale zároveň reflektovaly tradici zdejší výroby kameniny. Právě v 60. letech byly s Jihotvarem spojeny dvě velmi zajímavé osobnosti – tehdejší vedoucí závodu Karel Příhoda a velmi nadaný keramik a absolvent keramické školy v Bechyni Antonín Škoda z Veselí nad Lužnicí,“ popsala Jitka Čmoková z krajského úřadu Karlovarského kraje.

Výstava potrvá do září a je možné ji navštívit vždy od úterý do neděle od 10 do 17 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Retromuseum Cheb

Štítky Výstava, Umění, Retro, Cheb, Brusel, keramika, Hrdějovice, Veselí nad Lužnicí, Expo 58, Antonín Škoda, výroba, Bechyně, váza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před šedesáti lety okouzlily Brusel, nyní jsou slavné československé vázy v Chebu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.