Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historická sbírka ostrovského porcelánu získala vyšší ochranu

Historická sbírka porcelánu z bývalé porcelánky Pfeiffer a Löwenstein v Ostrově na Karlovarsku má vyšší ochranu. Unikátní soubor více než 700 předmětů byl zapsán do centrální evidence sbírek ministerstva kultury, nově tak spadá pod zákon o ochraně muzejních sbírek. Díky darům a nákupům počet položek stále narůstá, řekl ostrovský místostarosta Marek Poledníček.

Ostrovský porcelán začal v 90. letech díky vlastním prostředkům shromažďovat Spolek přátel města Ostrova. Celou kolekci pak věnoval městu. Část sbírky je vystavena ve Dvoraně ostrovského zámku, další část je zatím v depozitáři. Dnešní soubor obsahuje více než 700 sbírkových předmětů evidovaných ve 220 položkách. Typickým znakem ostrovského porcelánu je značka PULS v oválu s korunkou.

Ačkoli podle Poledníčka předmětů ve sbírce každoročně přibývá, stále je jich spoustu v domácnostech. „Dnes už vnímám, že si i ostrovští občané začali uvědomovat, jaký poklad ostrovský porcelán je, že si ho více váží, a každý chce mít svůj hrníček doma,“ řekl Poledníček.

K nejvzácnějším kouskům sbírky patří servis Calais z tenkostěnného porcelánu čínského typu, který získal ocenění v roce 1925 v Paříži. Stejným typem servisu byl vybaven i salonní vůz bývalého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Servis byl dodaný do Prahy v roce 1930. Každý kus servisu je doplněn malým znakem ČSR. Torza soupravy ostrovského porcelánu ze salonního vozu prezidenta Masaryka, včetně samotného vozu, jsou v majetku Českých drah.

Porcelánku v Ostrově založili roku 1873 Josef Pfeiffer a Ludwig Löwenstein nedaleko nádraží. V blízkosti tu byly dostatečné zdroje kaolinu, vody i pracovní síly. Ostrovský porcelán si získal příznivce po celé Evropě, firma měla zastoupení v Karlových Varech, ve Vídni či v Londýně. Pro nedostatek kvalifikovaných sil a vzhledem k orientaci města na uranový průmysl byla porcelánka v roce 1948 zrušena.

Do budoucna plánuje radnice vybudování nové multimediální expozice ostrovského porcelánu v historických souvislostech. Výstava se plánuje nedaleko zámku v přízemí objektu Myslivna, který se nyní opravuje. Představeny by zde měly být i dosud nevystavované předměty.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Ostrov

Štítky Karlovarský, porcelán, Výstava, Ochrana, Josef Pfeiffer, Ludwig Löwenstein, Marek Poledníček, Ostrov, Ministerstvo kultury České republiky, Karlovarský kraj, Tomáš Garrigue Masaryk, České dráhy, Evropa, Paříž, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická sbírka ostrovského porcelánu získala vyšší ochranu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.