Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Chebu začíná přehlídka Divadlo jednoho herce

Západočeské divadlo Cheb se od čtvrtka stane opět dějištěm tradiční přehlídky Divadlo jednoho herce. Jediný český festival monodramat si od roku 1980, kdy se konal nultý ročník, získal postavení nejen v Česku, ale i za hranicemi. Přehlídka potrvá do 4. října.

Kvůli nejistotě ohledně koronavirových opatření v době, kdy se festival připravoval, je letošní 21. ročník o něco komornější než ty předchozí. „Přesto se na jevišti divadla, v prostoru za oponou nebo ve studiu d uskuteční celkem 14 představení všech žánrů počínaje činohrou přes loutkové pohádky nebo taneční performance až po operní klauniádu či stand-up comedy. Jak už je v posledních ročnících zvykem, pořadatelé pozvali zejména inscenace se zásadním autorským vkladem, kde herec či performer není jen interpretem hotového textu, ale zároveň i jedním z hlavních tvůrců," uvedla za pořádají chebské divadlo Martina Pokorná.

Ze zahraničních produkcí letos diváci uvidí pařížského tanečníka Mehdiho Farajpoura, který se ve svém tanečním sólu KA-F-KA inspiroval slavnou Kafkovou novelou Proměna. Owen Corey z Filadelfie přiveze osobitou adaptaci jednoho z méně známých Shakespearových textů Richard II. pod názvem This Little World. LiryBélula je netradiční kombinací klauniády a operního zpěvu v podání Španělky Zelie Lanaspy. Obě tato představení budou opatřena českými titulky.

Překlad naopak nepotřebuje česko-francouzský novocirkusový projekt And Who Is Useless Now, v němž se téměř nemluví a kde vedle hlavního protagonisty Florenta Golfiera účinkují také čtyři roboti. Tanečnice Kamila Mottlová se ve svém počinu Hikikomori zabývá japonským fenoménem lidí, kteří několik let dobrovolně nevycházejí z domova. Ondřej Kolín (chebským divákům známý jako pianista z komedie Je úchvatná) vystoupí s kritiky ceněnou původní adaptací deníků slavného českého básníka pod názvem Orten! Závěrečnou hvězdou přehlídky je letos Roman Zach s komedií Skečmen o muži, kterému jednou řekli, že ztratil humor.

Domácí chebské příspěvky budou tentokrát dva. Derniérou úspěšné inscenace Všechny báječný věci se Pavel Richta rozloučí s divadelním představením, které hrál s úspěchem v uplynulých čtyřech sezonách. Jako stand-up komici pak budou bavit Pavel Richta, Jindřich Skopec, David Beneš a Stephanie Van Vleet v sérii výstupů Chebský stoják.

Festival doplní také dvě pohádky – tradiční účastnice přehlídky Jana Vyšohlídová letos zahraje hned dvakrát nejmenším divákům titul Prostě žába. Rovnou tři představení lingvistické pohádky Jak bobr hledal déšť uvede Jana Kollerová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Cheb

Štítky ČR, divadlo, Cheb, představení, Česko, pohádka, festival, Martina Pokorná, Richard II., Roman Zach, Jindřich Skopec, David Beneš, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu začíná přehlídka Divadlo jednoho herce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.