Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Folklorního festivalu ve Varech se letos opět účastní i zahraniční soubory

V Karlových Varech vrcholí 26. ročník Karlovarského folklorního festivalu. Oproti loňskému ročníku, kdy se kvůli protikoronavirovým opatřením nemohly účastnit zahraniční soubory, se letos představili folkloristé z Bosny a Hercegoviny, Polska a Rumunska. Festival, který se kromě centra lázeňského města odehrává i v amfiteátru nedalekého Lokte, začal ve středu a potrvá do neděle.

Účinkující se během pěti dní mohou pochlubit folklorem svého rodného kraje. Prezentují lidový tanec, hudbu, umění či stará řemesla. Z tuzemských folkloristů letos dorazil soubor z Písku, Valašska či Plzně. Přijel například i pravidelný účastník festivalu skupina Skejušan z Chomutova, která uchovává kulturu a zvyky Rusínů, kteří po válce odešli právě do Chomutova.

"Letos nechybí ani ansámbl domácí, organizátorský, tedy Soubor písní a tanců Dyleň, jehož členové vedle vystupování zajišťují také průvodcování ostatních souborů, moderování scén, zkrátka co nejhladší průběh festivalových dní," uvedl za organizátory festivalu Hynek Rint.

Dnešní program začal v 10:00 orchestrem lidových nástrojů u Mlýnské kolonády. U hotelu Thermal se dopoledne představily národnostní menšiny žijící v Česku, například arménský taneční soubor z Prahy. Program doprovázel jarmark lidových řemesel před Thermalem nebo festival vína v parku před Alžbětinými lázněmi. Všechny soubory se pak odpoledne představily při slavnostním krojovaným průvodu, který prošel od Vřídelní kolonády k Thermalu.

Loni muselo být vystoupení zahraničních souborů kvůli epidemii na poslední chvíli zrušeno. Organizátoři také nakonec zrušili program ve vnitřních prostorech. Každoročního festivalu se přitom obvykle účastní vystupující z celého světa, v minulých letech to byl třeba soubor ze souostroví Kapverdy nebo Indonésie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský folklorní festival

Štítky ČR, folklor, zábava, hudba, Karlovy Vary, festival, Polsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Chomutov, Hotel Thermal, Plzeň, Valašsko, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Folklorního festivalu ve Varech se letos opět účastní i zahraniční soubory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.