Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Varů přijede americký herec a režisér Ethan Hawke

Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech, který vypukne za necelé dva týdny, ozdobí letos návštěvou slavný americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Padesátiletý rodák z texaského Austinu převezme na západě Čech Cenu prezidenta MFF a osobně uvede snímek Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.

Hawke poprvé výrazně zazářil na filmovém plátně ve filmu Společnost mrtvých básníků, kde si zahrál roli plachého studenta Todda vystupujícího ve filmu po boku učitele v podání Robina Williamse. Klíčový momentem kariéry byl podle filmových expertů pro Američana rok 1995, kdy jej Richard Linklater obsadil do romance Před úsvitem, což vyústilo ve společné působení na dalších dvou pokračováních trilogie Před soumrakem a Před půlnocí. S Linklaterem celkem spolupracoval na osmi filmech, mezi nimiž vyčnívá kritiky oceňovaný snímek Chlapectví. 

„Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme. Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko,” uvedli umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha

Hawke se opakovaně objevil i v tvorbě Andrewa Niccola (Gattaca, Obchodník se smrtí, Good Kill) či Antoina Fuquy (Training Day, Nejlepší z Brooklynu, Sedm statečných a připravované Tísňové volání). V jeho filmografii ale je možné najít mnoho dalších děl renomovaných hollywoodských režisérů: Velké naděje Alfonsa Cuaróna, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej Sidneyho Lumeta nebo Zoufalství a naděje Paula Schradera.

Režijní debut zaznamenal dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, k němuž napsal i scénář. V kariéře získal čtyři nominace na Oscara. Dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Filmový svátek se Varech uskuteční letos v termínu od 20. do 28. srpna. Letos se festival uskuteční již po pětapadesáté. 

Ohodnoť článek

Foto Photo © Wild Bunch (Central)

Štítky MFF, Karlovy Vary, Festival, FIlmy, Ethan Hawke, režisér, herec, Paul Schrader, film, Austin, Richard Linklater, Česko, Robin Williams, Chlapectví, filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Varů přijede americký herec a režisér Ethan Hawke  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.